NIKOLINA BRNJAC

Ministrica turizma poručuje da sezona nije gotova: ‘Broj zaraženih koronavirusom će padati‘

Pohvalila se da smo trenutno na 50 posto prometa od lani, što je iznad očekivanja, dok Grčka ili Španjolska imaju pad 70-80 posto
Nikolina Brnjac
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što se Hrvatska, zbog velikog broja zaraženih našla na crvenim listama zemalja iz kojih nam dolazi najviše turista, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ustvrdila je u Novom danu N1 da nam se „desila situacija“, zbog koje joj je žao, ali da i sami turisti kažu da se kod nas osjećaju sigurno te da se, prema našim podacima, nitko nije zarazio ni u jednom našem hotelu.

Za poteze zemalja koje su nas stavile na crvenu listu rekla je da ih donekle razumije.

„Svi se brinu za svoje, uskoro će početak školske godine, te liste će se revidirati, negdje za tjedan dana negdje za 14 dana, očekujemo da će se pokazati bolje brojke zaraženih“, zaključila je.

Otkriva da se na današnji dan u Hrvatskoj odmara više od 170 tisuća Nijemaca, više od 30 tisuća Talijana, od kojih su mnogi ostali i nakon ograničenja matičnih zemalja.

Imamo situacija i da u hotelima ostaju više od mjesec dana, rade odavde, to su novi trendovi u turizmu. Ministarstvo i HZJZ svakodnevno dijeli podatke s zemljama članicama EU, govori im se kakva je situacija po županijama, imamo županiju koje s sigurne, 70 posto Nijemaca i Slovenca je u Primorsko goranskoj i Istarskoj županiji koje su sigurne“, rekla je i zaključila da nećemo prejudicirati jer tek treba vidjeti koliko će ih otići ovog vikenda, pogotovo jer smo omogućili i testiranje na turističkim destinacijama.

Pohvalila se da smo trenutno na 50-ak posto prometa od prošle godine, što je iznad svih očekivanja, dok zemlje poput Grčke ili Španjolske imaju pad 70-80 posto. Smatra da se nigdje nije „pogriješilo u koracima“.

„Stožer je stručan, sve mjere su bile dobe i opravdane. 14. kolovoza donijeli su odluku o zatvaranju klubova iza ponoći, na temelju dokaza, kada je točno utvrđeno da je ta odluka opravdana“, kazala je.

Radi se na strategiji turizma

Kada je riječ o strategiji turizma i utjecaju korone, rekla je da se na tome radi svakodnevno.

„Radit ćemo na novoj strategiji razvoja turizma, korona je napravila svoje, drugačiji su modaliteti. Moramo ići ka održivosti, planirati turizam, infrastrukturu, smještajne kapacitete, usluge dodane vrijednosti kao što su sigurnost, ekologija, zdravlje“, rekla je dok je na pitanje vidi li Hrvatsku kao party destinaciju odgovorila:

„To će strategija dati odgovore, ne možemo sada dati odgovore što točno i gdje, hoće li cjepivo biti dostupno da ili ne, sve će to utjecati na tržište i modalitete“, zaključila je.

Što se tiče EU novca, ponovila je da računaju na Recovery fond gdje će primarna zadaća biti održati stabilnost, očuvati radna mjesta i likvidnost, dok će se sredstvima iz nove omotnice nastojati produžiti sezonu.

„Naravno da razmatramo kako pomoći turističkim tvrtkama i sektoru zbog gubitaka, to je 20 posto našeg BDP-a moraju se oporaviti, a sektor treba biti otporniji za iduću sezonu“, rekla je te poručila da sezona nije nikako gotova.

„Za nas sezona nije gotova, svi marljivo rade, zabrinuti smo ali poštivanje epidemioloških mjera mora postojati, većina naših županija su sigurne, apeliram na sve da se pridržavaju mjera jer najvažnije je zdravlje građana i turista“, rekla je Brnjac za N1 Televiziju..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:14