ČUDNI KRITERIJ

MINISTRICA UPRAVE 'Sadašnji sustav plaća je jako čudan. Osobe koje rade iste poslove su različito plaćene i to se mora mijenjati'

 Dragan Matić / EPH

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović gostovala je na Hrvatskom radiju te se dotaknula prioriteta i zadaća u svojem resoru, piše HRT.

Javnoj upravi je potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava istaknula je ministrica Jurlina Alibegović:

- Reforma će ići u nekoliko pravaca. Glavna tri biti će dobar sustav organizacije, nagrađivanje osoba koje rade i javnoj upravi, te cjelovita informatizacija usluga - rekla je ministrica te istaknula da svi dionici moraju biti uključeni u ovu reformu. Posebno je istaknula da će za pozitivan ishod biti potrebna politička podrška i pozicije i opozicije.

- Prvi potez u provođenju reformi biti će nastavak na Nacionalni program reformi iz 2015. godine koji je usvojen od strane Europske komisije. Također će se krenuti u smanjivanje pravnih osoba agencijskog tipa. Reforme će se provoditi radi građana, a ne radi reforme same - objasnila je ministrica.

Kada su u pitanju plaće ministrica je istaknula da je sadašnji sustav plaća jako čudan:

- U državnim službama radi 58 000, a u javnim službama 169 000 zaposlenih. Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mijenjati. Ideja je da se napravi pregled radnih mjesta, da se ona potom opišu kako bi se nakon toga napravio sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima. Prvi sastanci sa sindikatima započinju već sljedeći tjedan - zaključila je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:44