TUGA U SLAVONIJI

Ministrica Vučković: ‘Ne planiram ostavku, okolnosti u Andrijaševcima bile su drugačije od navedenih‘

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede kazao je kako ‘slike nisu bile baš lijepe‘, no kako ne bi rekao da je itko zakazao

Marija Vučković

 Nera Simic/

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković utvrdila je da nacionalni veterinarski sustav dobro radi. Gostujući u emisiji RTL Danas komentirala je slučaj iz Andrijaševaca gdje su lešine svinja satima ležale na cesti, kao i slučaj Agroproteinke te zašto je kruh skup, a sirovine pojeftinjuju.

Nakon što su fotografije eutanaziranih svinja koje su satima ležale u travi obišle Hrvatsku, pojedine su skupine zatražile ostavku resorne ministrice. Vučković je jasno potvrdila da ne planira podnijeti ostavku. Uslijedilo je pitanje osjeća li odgovornost zbog eutanazije svinja.

- Mislim da nacionalni veterinarski sustav daje sve od sebe i da radi dobro, da je sve točno predvidio - i smjer kretanja bolesti, a i epidemiološka slika je potvrđena. Smatram da smo poduzeli i uspjeli smo dobiti niz dodatnih izuzeća kako bismo što prije izašli iz epidemije. O tome mogu više reći i veterinari, kazala je Vučković.

Za prosvjede koji se najavljuju na istoku Hrvatske, rekla je da se nada da neće krenuti.

- Žao mi je ako će krenuti u prosvjede. Svi moramo poslušati savjete veterinarske struke kad se pojavi afrička svinjska kuga. Takvo područje potrebno je što prije depopulirati. U zemljama, u kojima se pojavila prije, nakon epidemije znala se pojavljivati ponovno. Mi smo poduzeli niz mjera kako bismo omogućili ograničen promet, premještanje životinja, depopuliranje, tvrdi ministrica.

Prema službenim informacijama, tvrdi Vučković, eutanazija u Andrijaševcima se odvijala u prisustvu višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara i ovlaštenog veterinara od 10:40 do 14 sati.

- Svinje su se izvlačile jedna po jedna iz dvorišta u kojima nije mogao prići kamion ovlaštenog veterinara. Koliko ja znam, odvezene su prema službenoj potpisanoj informaciji u 14:40 sati. Eutanazija je trajala od 10:00 do 14 sati. Trupla su odvezena u 14:40 sati, kaže Vučković.

Dodaje da se u slavonskim dvorištima nije odvilo svinjokolje, već eutanazija pod nadzorom višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara, a od strane ovlaštenog veterinara i sva trojica bila su cijelo vrijeme tu.

- Trupla su dezinficirana. Nakon toga je dezinficirano i cijelo gospodarstvo i dvorište, rekla je ministrica iako je mještanin tvrdio da ništa nije bilo dezinficirano.

U jednom od priloga navodi se kako je čovjeku uručen pištolj kako bi sam usmrtio životinje, Vučković uvjerava da neovlaštena osoba ne može ubijati pištoljem te da će provjeriti tu informaciju.

- Do sada je ubijeno više od 17.000 svinja. Dodatno smo, uz pomoć mjera koje poduzimamo, uspjeli na klanje i preradu odvesti više od 23 tisuće, što je dobro. Do sada je potvrđeno i 8 slučajeva divljih svinja. Preventivno se uvode uzorci godinama i prije potvrde afričke svinjske kuge uzeto je 30 tisuća uzoraka kod domaćih i 17 tisuća kod divljih svinja. Govoreći o divljim svinjama, mi radimo po zaključku Vlade i plaćamo odstrel. Imamo pojačani odstrel 10 posto u odnosu na do sada propisani broj, objašnjava.

Upitana je i je li normalno da samo jedna tvrtka, tvrtka njenog kolege - Agroproteinka, može izvršiti sanaciju svinja. Odgovorila je da je važeća koncesija dodijeljena putem javnog natječaja 2017. godine. Ista tvrtka je i prije toga imala 10-godišnju koncesiju - od 2007. do 2017.

- Ja ne ulazim u to što je bilo prije 2007. godine. Potvrđujem da smo promijenili cijene svima u veterinarskom sustavu zato što je rast cijena svima učinio svoje, samo nismo Agroproteinki, kaže Vučković.

Dodala je da je na javnom natječaju posao ponuđen svima te da koncesija traje do 2027. Upitala je znaju li nekoga drugog tko se bavi tim poslom.

Na pitanje je li joj ugodno da se naredi eutanazija svinja na čemu onda njen kolega zaradi, odgovorila je da nije ona naredila da se svinje ubiju.

- Ja mogu samo inzistirati na provođenju zakona, da se poštuju mjere koje se odnose na biosigurnost i koje su na snazi od 2009. godine. Mogu apelirati na odgovornost posjednika, osiguravati dodatno (kao što jesmo) interventne veterinarske timove iz cijele zemlje, surađivati s Državnim inspektoratima i pokušavati, s obzirom na to da ova bolest ostavlja strašne socioekonomske posljedice na području kojim se javlja, pomoći posjednicima programima.

- Što se tiče javnog natječaja - koncesija traje do 2027. godine. Bilo bi zanimljivo povjeriti radi li netko još to. Ja nisam spremna ugrožavati nacionalnu sigurnost i veterinarski sustav prekidanjem ugovora, a da nemamo drugo rješenje, rekla je ministrica.

Postavljeno joj je i pitanje zašto je kruh toliko skup kad sirovine pojeftinjuju.

- Cijene se određuju kao tržišna kategorija mehanizmom ponude i potrošnje. Vlada, kao i neke druge vlade, iznimno koristi mehanizme kontrole cijena. Cijena kruha - cijene osnovnih imputa od prošle godine značajno su pale, pa bi bilo logično da se i cijene na strani potrošnje smanje. No s obzirom na sve što smo proživjeli proteklih godina, teško je to komentirati, valja biti oprezan. A Vlada će nastaviti pomagati svojim mjerama, koje katkad uključuju i kontrolu cijena, zaključila je Vučković u RTL-ovoj emisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:12