ZAKUP ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA

MINISTRICA VUČKOVIĆ O NAVODIMA DA SE NA NJU POKUŠALO UTJECATI 'Žao mi je što je kontekst kontaminiran jer smo izradili dobru uredbu'

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za Dubrovački dnevnik komentirala je situaciju vezano uz Josipu Rimac u kojoj je USKOK najavio i ispitivanje same Vučković zbog eventualnih pritisaka.

- Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja - kazala je Vučković.

Prokomentirala je i sam nacrt Uredbe o zakupu šumskog zemljišta i navode da se na nju pokušalo utjecati kako bi usvojeni tekst odgovarao pojedinim skupinama ili pojedincima u cilju postizanja većih potpora bez pravih temelja.

- Dakle, tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta. I šira stručna javnost i zainteresirane osobe mogu i smiju davati različite prijedloge. Na Ministarstvu da je osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta. Uredbu o zakupu šumskog zemljišta smo odlučili izmijeniti jer prethodna uredba i pripadajući pravilnici jednostavno ne daju očekivane rezultate. Naime, problem krških pašnjaka zbog kojih se radi na ovim dokumentima posljednjih godina nastao je 2014. i 2015. godine mogućnošću upisa velikih površina šumskog zemljišta u ARKOD bez zakonitog posjeda. Poticaje koji su se pri tome ostvarivali nije pratio odgovarajući rast poljoprivredne stočarske proizvodnje - kazala je Vučković.

Nacrtom uredbe o kojoj je riječ, tvrdi Vučković, nastoji se omogućiti zakup šumskog zemljišta po prihvatljivim uvjetima korištenja i plaćanja zakupnine uz mogućnost obročne otplate što je, naglašava Vučković, u skladu s potrebama poljoprivrednika uzrokovanih epidemijom Covid-19.

- Međutim, ovom uredbom se nije mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup kako se to spominje zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja. Također, dulje vrijeme postizanja uvjetima je omogućeno samo onim mladim poljoprivrednicima koji će takve prioritete postizati uzgojem iz vlastitog stada umjesto uvoznom komponentom što se smatra velikom potrebom hrvatskog stočarstva - kazala je.

Ustvrdila je i da prioritet u dobivanju zakupa ima posjednik stoke i domicilno stanovništvo te da se, s obzirom na veliki interes koji je uredba izazvala, detaljno razgovaralo o svakom prijedlogu te su se razmatrali potencijalni učinci.

Prokomentirala je i napise o promjeni pravilnika o dobivanju poticaja.

- Ovaj pravilnik se nedavno promijenio, ali samo zato što smo smanjili poticaje za ekološke nasade oraha, nikako da bismo nešto povećali - kazala je te dodala kako su u nastajanju uredbe sudjelovali, prije svih, članovi povjerenstva, ali i drugi.

- Ona ne pogoduje posebnim skupinama, ne omogućuje nekakvo povećanje poticaja i neograničen površine za zakup.Naprotiv, riječ je o razvojnoj podlozi za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske za koje ova djelatnost jedna od osnovnih mogućnosti zadržavanja stanovništva uz stvaranje posebnih autohtonih proizvoda. Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument - kazala je Vučković za Dubrovački dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:41