NOVA ZARAZA

Ministrica Vučković: ‘Poduzimaju se sve mjere za sprječavanje širenja ptičje gripe‘

Valja onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama
Marija Vučković
 Robert Fajt/Cropix

Poduzimaju se sve mjere sprječavanja širenja virusa influence ptica koja je potvrđena na području Koprivničko- križevačke županije, kazala je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prijenos na ljude.

Vučković je nakon sjednice Vlade kazala kako se poduzimaju mjere, te da će se o pojavi bolesti obavijestiti države članice EU-a, a organizirat će se i nacionalni stožer.

Riječ je, kako je rekla, o podtipu virusa za koji do sada ni u jednom slučaju nije potvrđen prijenos na čovjeka.

"Međutim, tome pristupamo ozbiljno i odgovorno: na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premještanje životinja, popisuju se gospodarstva u užem i širem okruženju", rekla je Vučković.

Upitana zna li se odakle je virus stigao, kazala je kako Ministarstvo danima obavještava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičje gripe i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u cijeloj Europi.

Prije nego se pojavio u Hrvatskoj potvrđen je u 13 zemalja EU-a kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica, kazala je.

Podsjetila je kako je prije nekoliko dana na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi.

To su onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešći "rezervoari" virusa.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđena influenca ptica na području Koprivničko- križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je Ministarstvo napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:01