‘GENERACIJSKA ŠANSA‘

Ministrica Vučković primila najbolje mlade poljoprivrednike: ‘Ima problema, ali ih rješavamo‘

Sastanak je inicirala europska zastupnica iz Kluba zastupnika EPP Sunčana Glavak, a mladi su iznijeli što im otežava posao

Katica Jerleković, Sunčana Glavak, Ilija Radić, Marija Vučković

 Ranko Suvar/Cropix

Kako zadržati mlade na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i kako ih vratiti na selo te koji su problemi s kojima se svakodnevno suočavaju bile su glavne teme razgovora na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i najboljih mladih poljoprivrednika.

Sastanak je inicirala europska zastupnica iz Kluba zastupnika EPP Sunčana Glavak, koordinatorica projekta izbora najboljeg hrvatskog poljoprivrednika koji je i prošle godine uspješno proveden u suradnji Europskog parlamenta i Jutarnjeg lista, a mladi su iznijeli što im otežava posao. Kako se moglo čuti nakon sastanka, vidljivo je da je riječ o temama iz više resora. Neki su se tako požalili na neasfaltirane prilazne puteve, drugi na nemogućnost pristupa širokopojasnom internetu što je u vrijeme današnje proizvodnje i tehnologije nužno, treći na izostanak mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije..., ali je rečeno i da je ovo "generacijska prilika" za poljoprivredu u Hrvatskoj.

image

Sunčana Glavak, Ilija Radić, Marija Vučković

Ranko Suvar/Cropix

Sudjelovala je i Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene, budući da je jedna od tema razgovora bila i položaj žena u ruralnom prostoru. Ispred ministarstva sastanku su nazočili i državni tajnici Zdravko Tušek i Tugomir Majdak.

- Poljoprivrednici su iznijeli prijedloge kako poboljšati uvjete. Cilj nam je podržati preuzimanje postojećih ili stvaranje novih poljoprivrednih gospodarstava od strane mladih. Govorili smo i o natječajima poput onih za navodnjavanje te drugim aspektima ruralnog razvoja. Istaknut je problem nedostatka poljoprivrednog zemljišta. Podsjetili smo na mogućnost kreditne kupnje zemljišta uz sudjelovanje fondova Ministarstva kao i zakup državnog zemljišta. Zahvalna sam zastupnici Glavak što je inicirala ovaj sastanak i dogovorili smo da ćemo se opet sastati - izjavila je nakon sastanka ministrica.

image

Sunčana Glavak, Ilija Radić, Marija Vučković

Ranko Suvar/Cropix

Zastupnica Glavak također je zadovoljna sastankom rekavši kako su ovakvi, neformalni razgovori važni kako bi se čule želje poljoprivrednika.

- One se prvenstveno odnose na poboljšanje uvjeta, digitalizaciju i druge teme te nam je vidljivo da je riječ o problemima za čije je rješavanje nužna suradnja više sektora. Na dobrom smo putu, želimo zelenu i digitalnu poljoprivredu, ali smo suočeni sa izazovom demografske situacije. Što se mladih poljoprivrednika tiče iznad smo prosjeka Europske Unije koja ima 11 posto mladih u tom sektoru, dok je kod nas 14,4 posto mladih - rekla je Glavak.

Najbolji mladi poljoprivrednik po izboru čitatelja Jutarnjeg, Ilija Jurić, poručio je da je dobro da su poljoprivrednici dobili priliku izraziti sve što ih muči, te kazao kako se nada da će ovakvih sastanaka biti više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:38