SPORNA NABAVA

Ministrica Žalac bez natječaja dala firmi poznanika posao od 10 milijuna kuna

 
Gabrijela Žalac
 CROPIX

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvojila je žalbu tvrtke King ICT i poništila odluku ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da posao u vrijednosti oko 10 milijuna kuna bez otvorenog postupka javne nabave dodijeli splitskoj zajednici ponuditelja - tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, čiji je direktor i član Uprave Mladen Šimunac.

Ministrica Žalac upravo njega i to dulje, kako smo doznali, poziva na kolegije u Ministarstvu, čemu se čude mnogi djelatnici. Zbog toga su i krenule priče da je dodjela milijunskog posla splitskim tvrtkama povezana s njihovim poznanstvom.

Savjetodavni poslovi

“S obzirom na savjetodavne poslove koji su ugovoreni s tvrtkom Micro projekt, član Uprave isto kao i drugi zaposlenici te tvrtke, dolazi u ministarstvo i sudjeluje na sastancima tematski vezanim uz predmet ugovora jer su upravo za to i ugovoreni, a bez uvida u trenutne procese između tijela u sustavu, nije moguće vršiti koordinaciju istih, kao ni pružiti stručnu podršku u izradi dokumenata”, stoji u odgovoru iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u kojem su nam potvrdili da tvrtka Micro projekt ima sklopljena dva ugovora s Ministarstvom.

“Jedan ugovor sklopljen je za usluge koordinacije između tijela u sustavu upravljanja i kontrole operativnim programima i pružatelja usluge razvoja softwarea za izradu informatičkog rješenja za upravljanje fondovima EU, a njegova je vrijednost 195.000,00 kn. Drugi je ugovor sklopljen za poslove razrade metodologije izrade, obaveznog sadržaja i postupaka razvojnog sporazuma te stručnu podršku u izradi prvog razvojnog sporazuma. Vrijednost drugog ugovora iznosi 185.000,00 kn. Oba su ugovora financirana sredstvima Tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u svrhu podrške upravljanju sustavom provedbe i kontrole ESI fondova”, piše u odgovoru.

Analiza tržišta

Zanimljivo je da se ministrica Gabrijela Žalac i Mladen Šimunac iz Micro projekta poznaju otprije, iz vremena dok je ona bila na čelu HRAST-a - Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, i dok je radila u županiji. Tada su Šimunac i njegova suradnica Antonela Alvir radili i na projektima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, među ostalim, bili su predavači na nekim seminarima, a Šimunac je bio angažiran i na izradi Strategije razvoja grada Vinkovaca. I u Ministarstvu su nam odgovorili da se ministrica i Šimunac poznaju otprije, ali tvrde da to nije imalo utjecaja na odluku da im se dodijeli milijunski posao.

“Navedena tvrtka bila je angažirana na savjetodavnim poslovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te je ministrica iz tog vremena upoznata sa zaposlenicima tvrtke. Odbacujemo insinuacije da je poznanstvo između ministrice i djelatnika tvrtke Micro projekt imalo utjecaja na odluku o provođenju pregovaračkog postupka javne nabave za nabavu IT rješenja. Naime, za potrebe nabave IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, stručne službe Ministarstva provele su analizu tržišta u svrhu identifikacije postojećih rješenja IT sustava koja odgovaraju potrebama Ministarstva.

Analizom tržišta i postojećih rješenja koja se primjenjuju u javnim tijelima RH, identificirano je samo jedno rješenje na tržištu koje sadrži potrebne funkcionalnosti te se temeljem Zakona o javnoj nabavi krenulo u pregovarački postupak jer je riječ o IT rješenju zaštićenom u smislu propisa koji regulira prava intelektualnog vlasništva”, naveli su u Ministarstvu.

No, svi ti kontakti Šimunca s ministricom i Ministarstvom upućuju na to da je on mogao biti u povlaštenom položaju kad je dobio milijunski posao jer je do nekih informacija mogao doći ranije zbog svojih kontakata s Ministarstvom.

Grubo kršenje

Podsjetimo, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u nabavu IT platforme za strateško planiranje i upravljanje razvojem, krenulo je, kako je to već objavio N1, u rujnu, i to putem takozvanog pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje. Prema Zakonu o javnoj nabavi, naručitelj smije koristiti ovakav postupak ako samo određeni gospodarski subjekt može izvoditi radove ili pružiti uslugu, i zbog zaštite isključivih prava, uključujući prava intelektualnog vlasništva.

Nakon što je Ministarstvo dodijelilo posao u vrijednosti 10 milijuna kuna splitskim tvrtkama, na tu odluku se žalio King, jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. U svojoj žalbi King je naveo da je naručitelj, odnosno, Ministarstvo, odabirom pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje grubo povrijedilo načela javne nabave iz članka 4. - načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana i načelo zabrane diskriminacije.

Navode da je Ministarstvo kao obrazloženje za odabir ovog postupka navelo da samo određeni gospodarski subjekt može izvršiti predmet nabave zbog zaštite isključivih prava, uključujući pravo intelektualnog vlasništva. No, iz Kinga su u žalbi ustvrdili da na tržištu postoji više subjekata koji to mogu, te da su primjerice, oni u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, razvili informacijski sustav ISA, te da je sličan sustav razvila i tvrtka Ampelos iz Splita, ali i tvrtka Omega Software iz Zagreba koja je razvila sustav upravo za predmetnog naručitelja za upravljanje ESI fondovima, kao i tvrtka InfoDom iz Zagreba. King u žalbi navodi da je Ministarstvo odabirom ovog postupka onemogućilo nuđenje razumnih alternativa ili zamjena.

Novi natječaj

Naveli su i kako cijena odabrane ponude upućuje na to da je odabrani ponuditelj bio svjestan nepostojanja tržišne utakmice pa je cijenu odredio gotovo u granici procijenjene vrijednosti nabave (9,86 milijuna kuna bez PDV-a). King je uz to izrazio sumnju u mogućnost izvršenja ugovora odabranog ponuditelja s obzirom na njihov godišnji promet u posljednje tri godine.

Odgovor na Kingovu žalbu uputili su i Ministarstvo i tvrtke Razvojna platforma i Micro projekt, ali je Državna komisija za kontrolu javne nabave zaključila da Ministarstvo nije dokazalo na temelju kojih činjenica i okolnosti je zaključilo da u konkretnom slučaju ne postoji razumna alternativa ili zamjena jer svoju tvrdnju kako su izvršili analizu tržišta nisu potkrijepili dokazima. Stoga su Kingovu žalbu uvažili i poništili odluku Ministarstva koje Kingu mora nadoknaditi i troškove žalbenog postupka u iznosu od 45.000 kuna.

U ministarstvu su nam rekli da će nakon detaljnog uvida u rješenje Državne komisije procijeniti situaciju, i odlučiti o eventualnom pokretanju upravnog spora pred Visokim upravnim sudom. Naveli su i da će raspisati javni natječaj za nabavu softwarea jer im je potreban za provedbu plana rada ministarstva i pripremu za pregovarački postupak s Europskom komisijom za nadolazeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine.

- Postupak javne nabave koji će mo pokrenuti bit će otvorenog tipa - poručili su u Ministarstvu.

Šimunac ove godine osnovao četiri tvrtke

Tvrtka Micro projekt iz Splita osnovana je 90-ih, ali se tada zvala Polazna točka, i ondje je radio i Mladen Šimunac, kojeg se u sudskom registru tijekom karijere povezivalo sa 15-ak kompanija. Zanimljivo je da je baš ove godine osnovao četiri nove tvrtke, od čega su tri jednostavna trgovačka društva s temeljnim kapitalom od deset kuna, i sve su registrirane za brojne djelatnosti.

Tvrtke se zovu Vadičep, Teal port, Agro parametric te Ultimativa, u kojoj se kao članice društva pojavljuju Antonela Alvir i Kornelija Padovan koje su mu ujedno partnerice i u drugim tvrtkama. Micro projekt zapošljava desetak ljudi, a prihodi su im posljednjih godina padali pa su 2012. imali 4,1 milijun kuna (dobit u visini od 688 tisuća kuna), a 2016. su prijavili samo 1,7 milijuna kuna (dobit u visini od 105,3 tisuće kuna).

Tvrtka ima temeljni kapital u visini od 871,6 tisuća kuna. Poslovanje nije bilo bez teškoća pa je vidljivo da su im računi tvrtke posljednjih godina znali biti u blokadi i do 60-ak dana, posljednji put blokirali su ih na jedan dan u svibnju ove godine. Tvrtka je od 2013. pa do 2016. iz državnog proračuna dobila ukupno više do 200-tinjak tisuća kuna.

Druga u natječaju je tvrtka Razvojna platforma, koja je jednostavno trgovačko društvo s temeljnim kapitalom od deset kuna, a prijavila je prihode samo 2015., i to u iznosu od stotinjak tisuća kuna pa su 2016. prijavili 200-tinjak tisuća kuna. Osnivač joj je tvrtka Micro projekt. (Vanja Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:49