ZORAN VATAVUK

‘Ministru Berošu želim sve najbolje, nadam se da će se okružiti vrhunskim stručnjacima...‘

Dobrim djelatnicima valja dati šansu da postanu vidljivi i treba ih zadržati, prije nego što odustanu od borbe i napuste sustav
Zoran Vatavuk
 Damjan Tadic/Cropix

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice na današnjoj je sjednici za novog ravnatelja te bolničke ustanove s četverogodišnjim mandatom izabralo prof. dr. sc. Davora Vagića, specijalistu na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata i redovitog profesora na Katedri za otorinolaringologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te predsjednika Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu u KBC-u Sestre milosrdnice. Na natječaj se prijavilo troje kandidata, a izabran je Vagić, priopćeno je iz KBC-a. Nakon njegova izbora se priopćenjem oglasio v.d. ravnatelj u ostavci, prof. dr.sc. Zoran Vatavuk.

Vatavuk u priopćenju kaže da unatoč nekim nesporazumima ministru zdravstva Berošu želi sve najbolje. Nada se uspostavljanju zdravstvenog sustava bez problema, nestašica, korupcije i kriminala. Dodao je i da 'sustav treba jačati da nam se ne ponovi ova situacija koju smo imali, a to je da pojedinac gotovo pa mobingira sustav'.

Priopćenje Zorana Vatavuka prenosimo u cjelosti:

- Kažu da nedostatak dobrih i poštenih nije razlog da se družite s lošima. Unatoč nekim nesporazumima, ministru Berošu želim sve najbolje u izgradnji hrvatskoga zdravstvenog sustava za 21. stoljeće. Nadam se i vjerujem, kako će okružen najboljim hrvatskim stručnjakinjama i stručnjacima uspostaviti zdravstveni sustav bez problema, nestašica, bez korupcije i kriminala, na zadovoljstvo svih zdravstvenih djelatnika i naših pacijenata, dakle svih nas.

Ne treba zamagljivati dileme javno ili privatno, a odgovor je oboje. Omjeri su bitni, ali težiti da i jedni i drugi budu što bolji. Naravno, strogo kontrolirati u skladu s najboljim europskim praksama, i jedne i druge. Sustav kontrole je beskrajno važan.

Jako je važno da se poštuju pravilnici, ali ih onda kad se vidi da nisu dobri ili djelatnicima čine štetu u svakodnevnom radu valja mijenjati.

I još jednom, jako je važno, a to već postoji u privatnom dijelu zdravstvenog sustava da i javni sustav počne razlikovati, kolokvijalno rečeno dobre i loše, nositelje sustava i razvoja od onih koji to nisu, vrijedne od manje vrijednih i posljedično tim razlikama ih nagrađuje. Sustav treba jačati da nam se ne ponovi ova situacija koju smo imali, a to je da pojedinac gotovo pa mobingira sustav. Naravno, posebno paziti da ne bude i obratno.

Ima li sustav nešto što nitko ne treba mijenjati?

Ima, ima dobre i vrijedne djelatnike, a vjerujte mi ima ih jako puno, valja im dati šansu da postanu vidljivi i treba ih zadržati, prije nego što odustanu od borbe za njegov boljitak i napuste ga, što gledamo svakodnevno, napisao je Vatavuk u svojem priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 00:13