VREMENSKA PROGNOZA

Minusi diljem Hrvatske: Zbog niskih temperatura upaljen meteoalarm, evo kakvo nas vrijeme čeka

Hladno će ujutro biti u središnjoj Hrvatskoj, oko -5 °C. Još veći jutarnji minusi mjerit će se u gorju, a u Istri će biti oko -4 °C

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Ovaj tjedan počinje hladnim jutrima i čestim mrazom, ne samo u unutrašnjosti, gdje će ponegdje biti i magle, nego i na Jadranu, osobito sjevernom, u ponedjeljak moguće i srednjem. Zbog niskih temperatura koje su jutros zabilježene diljem Hrvatske, oglasio se i Meteoalarm DHMZ-a.

image

Meteoalarm, 30.1.2023.

Screenshot DHMN

No temperatura zraka postupno će rasti uz barem djelomice sunčano vrijeme te manje vjetrovito od prošlih dana. Malo kiše u utorak će pasti u istočnoj Hrvatskoj, a uz jače naoblačenje povremene oborine posvuda su opet moguće od četvrtka. Pritom postoji vjerojatnost i za novi hladni prodor, koji bi mogao stići i do Jadrana, s jakom burom, prognozira za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- U ponedjeljak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku. Jutarnje magle bit će ponajprije u Posavini, a navečer na krajnjem istoku slabe oborine. Dnevna temperatura malo viša od nedjeljne, a jutarnja osjetno niža.

Hladno će ujutro biti i u središnjoj Hrvatskoj, oko -5 °C, a danju će temperatura zraka porasti na 4 do 6 °C. Bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu.

Još veći jutarnji minusi mjerit će se u gorju, u unutrašnjosti Istre bit će oko -4 °C, a na moru od 0 do 4 °C, uz slab mraz pri tlu. Dnevna temperatura zraka od 8 do 12 °C, u gorju oko 2 °C. Prevladavat će sunčano, u kotlinama gorskih predjela ujutro magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a na sjevernom Jadranu zapadni i sjeverozapadni, još ujutro pod Velebitom bura.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. Prijepodne na obali i otocima umjerena naoblaka. Bura će ujutro oslabjeti, pa je osim u unutrašnjosti poneki minus moguć i na obali, barem pri tlu. Popodne će zapuhati sjeverozapadni vjetar, a temperatura će porasti na 8 do 12 °C.

Ponešto oblaka prijepodne i na jugu Hrvatske, a popodne više sunčanih razdoblja. U noći i ujutro još će puhati umjerena bura, a popodne sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka oko 4 °C, u zaobalju i niža od 0 °C, a dnevna od 8 do 12 °C - piše HRT.

Do srijede će na kopnu biti barem djelomice sunčano. U utorak je na istoku moguća slaba oborina, a zapuhat će i sjeverozapadni vjetar. Jutra će i dalje biti razmjerno hladna, no dnevna temperatura još će malo porasti. U četvrtak će biti oblačnije uz slabu kišu i susnježicu te malo svježije vrijeme.

Jutarnji minusi još su u utorak mogući na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će ih spriječiti jačanje bure i tramontane. Slabljenjem i okretanjem vjetra na jugozapadni i zapadni stizat će malo topliji zrak s mora, pa će od srijede jutra biti manje hladna. U četvrtak će se naoblačiti te će mjestimice pasti i malo kiše.

HAK: ‘Kolnici su mjestimice skliski, ponegdje ima i magle‘

Kolnici su u ponedjeljak ujutro mjestimice vlažni i skliski, a ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na vlažnim dijelovima kolnika, osobito na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače se poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na 49.+300 km između čvorova Novigrad i Karlovac u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici: DC23 Kapela-Žuta Lokva; DC42 u mjestu Poljanak; DC218 Bjelopolje-Donji Lapac-GP Užljebić; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac; ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; na pojedinim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije; na pojedinim županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje); LC Brod Moravice-Vele Drage-Razdrto zatvorene su za sav promet.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su ŽC3253 između Košutarice i Mlake; LC67209 Veliki Prolog- Draževitići; LC50118 Floričići-Jakomići; LC67207 Vrgorac-Orah (preko polja).

Zbog aktivnog klizišta na državnoj cesti DC5 dionici Okučani-Lipik vozi se usporeno, uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 30 km/h.

Na DC47 Trokut (g.ž.PS)-čvor Novska (A3)-Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica (D30)-Dvor (D6) zbog visokog vodostaja rijeke Une i oštećenog kolnika zabranjuje se promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i ograničava se brzina na 40 km/h.

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U pomorskom prometu nema poteškoća. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:55