SPLITSKI KBC

MINUTU NAKON PONOĆI Prva beba u Hrvatskoj u 2020. rođena u splitskom rodilištu

 
Blaženko Boban s djelatnicima rodilišta i ravnateljem KBC-a Julijem Meštrovićem
 Joško Šupić / CROPIX

Prva beba, djevojčica, rođena u Hrvatskoj u 2020., na svijet je došla minutu nakon ponoći u rodilištu splitskog KBC-a, koje je u srijedu posjetio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, zaželjevši da nam ova godina bude bogata i plodna i u demografskom smislu.

"Zadovoljstvo nam je što je prva beba u Hrvatskoj rođena u splitskom rodilištu i veselimo se njenom životu," rekao je župan  Boban okupljenim novinarima. Roditelji malene djevojčice su iz Rogotina kod Ploča, dodao je.

"Neka nam 2020. bude berićetna u demografskom smislu i želim sretnu Novu godinu upravo iz ove ustanove gdje se rađa i slavi život," poručio je Boban u splitskom rodilištu.

Ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra  (KBC) dr. Julije Meštrović rekao je da su splitsko rodilište i Odjel ginekologije izvanredno opremljeni suvremenom opremom. "Želim da u našem rodilištu bude što više majki," rekao je dr. Meštrović.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u splitskom KBC-u dr. Deni Karelović izvijestio je da je beba rođena minutu iza ponoći. I on je zaželio da u 2020. u hrvatskim rodilištima bude što veći broj porođaja.

Podsjetio je kako je tijekom 2019. u splitskom rodilištu rođeno 4295 beba.

Iz splitske policije doznaje se da je novogodišnja noć u Splitu protekla mirno. U Imotskom je 13-godišnji dječak zadobio lakšu ozljedu nosa kada je netko u njegovoj blizini bacio petardu.

Split, 010120.
Zupan Blazenko Boban u splitskom rodilistu predao je poklone za prvorodjenu bebu nove godine, djevojcicu koja je rodjena nekoliko minuta nakon ponoci.
Na fotografiji: predstojnik Klinike prof.dr.Deni Karelovic, zupan Blazenko Boban i ravnatelj KBC-a Julije Mestrovic.
Foto: Josko Supic / CROPIX
Joško Šupić / CROPIX
Predstojnik Klinike prof.dr. Deni Karelović, župan Blaženko Boban i ravnatelj KBC-a Julije Meštrović
 

Splitskim vatrogascima dinamično Silvestrovo

Splitski su vatrogasci i na Silvestrovo imali pune ruke posla zbog požara koje su dijelom izazvale petarde, rakete, bengalke i ostala pirotehnika, doznaje se jutros u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Već ujutro na Staru godinu u Paraćevoj ulici gasili su požar u poslovnom prostoru gdje su gorjele perilica i sušilica za odjeću, te ostali materijali. Sat vremena kasnije gasili su vatru koja je buknula na umjetnoj travi igrališta na Kili da bi desetak minuta kasnije planuo grm na Pujankama.

Oko 17 sati na Spinutu, u Kaštelanskoj ulici, planula je tenda na balkonu, a kako je pala noć nepoznati izgrednici "tradicionalno" su počeli paliti kontejnere za otpad. Gorjeli su kontejneri na Vrzovom dolcu, u Mosećkoj, Pojišanskoj, na Starom pazaru, Šimićevoj, Mostarskoj, Kupreškoj i na Neslanovcu. Prema procjeni vatrogasaca izgorjelo je dvadesetak metalnih i plastičnih kontejnera.

Split, 010120.
Zupan Blazenko Boban u splitskom rodilistu predao je poklone za prvorodjenu bebu nove godine, djevojcicu koja je rodjena nekoliko minuta nakon ponoci.
Na fotografiji: ravnatelj KBC-a Julije Marasovic, predstojnik Klinike prof.dr. Deni Karelovic, Blazenko Boban i djelatnici rodilista.
Foto: Josko Supic / CROPIX
Joško Šupić / CROPIX
Predstojnik Klinike prof.dr. Deni Karelović, župan Blaženko Boban i ravnatelj KBC-a Julije Meštrović
 

DVD Split gasio je požar smeća u kontejnerima na nekoliko gradskih lokacija, ali i manji požar na području Vidilice i Varoša gdje je pola sata nakon ponoći gorio kontejner i smeće na otvorenom.

Zapaljeno grmlje gasili su vatrogasci u Sinju, potom u napuštenom objektu u Pučišćima na Braču, gasila se i trava u Podosojama kod Vrlike, sušara u Hrvacama kod Sinja, a zabilježen je i požar trave, borovine i maslina u Kaštel Lukšiću.

Prvog dana nove 2020. godine u 3,20 sati gasio se požar u Docu Donjem kod Omiša gdje je gorjelo krovište sjenice uz kuću,  a ugašen je u 4,40 sati. Vatru je gasilo deset vatrogasaca iz Gata, Omiša i Trilja s četiri vozila.

Zabilježen je i požar u kući u Zadvarju koji je buknuo oko 4,30 sati, a ugasili su ga pripadnici DVD Zadvarje, Omiš i Gata nakon sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 22:45