TAJNO STAMBENO CARSTVO

Miomir Žužul kupio dva luksuzna stana u strogom centru Zagreba, a prijavio samo jedan

Otkrivamo kako je bivši Sanaderov ministar u imovinskoj kartici zatajio stan od 138 kvadrata

ZAGREB - Nekoć jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera Sanadera, bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul danas živi na relaciji Zagreb - Washington. Privatni je poduzetnik u visokom školstvu, vlasnik je Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku, za čiji je rad Ministarstvo znanosti dalo dopusnicu 2008. godine.

U tom je poslu ostao sam jer su se njegovi partneri, ekonomist Ante Babić i pravnik Neven Cirkveni, povukli iz projekta, nezadovoljni načinom na koji je Žužul raspolagao zajednički uloženim novcem.

Zanimljivo je, međutim, da svoje zagrebačke dane Žužulovi provode na adresi Gundulićeva 35, gdje je i sjedište tvrtke MTS d.o.o. u vlasništvu Tatjane Žužul.

Početak mandata

Na početku ministarskog mandata, u prvoj Vladi Ive Sanadera 2004., Žužul je u imovinsku karticu, uz ostale nekretnine - kuću u Kozarčevoj od 300 četvornih metara, stan u Dubrovniku od 90 četvornih metara te kuću u Washingtonu od 250 četvornih metara, upisao i stan u Gundulićevoj 35, uz napomenu da je riječ o otkupu od tvrtke čija je vlasnica njegova supruga.

U imovinskoj kartici Žužul je, međutim, prešutio nekoliko detalja; veličinu stana u vlasništvu suprugina MTS-a i, što je važnije - činjenicu da suprugina tvrtka u Gundulićevoj 35 posjeduje ne jedan, nego dva stana. Riječ je, naime, o dva stana koji su smješteni jedan iznad drugog, na drugom i trećem katu.

Kredit PBZ-a

Prema podacima Gradskog stambenog poduzeća grada Zagreba, stan na drugom katu veličine je 138,51 kvadrat, a na trećem 138,99 kvadrata. Oba su kupljena 2002. godine, dakle nakon isteka Žužulova veleposlaničkog mandata u Washingtonu, u razdoblju kad je HDZ bio u opoziciji.

U imovinskoj kartici koju je popunio na početku ministarskog mandata, dakle dvije godine nakon kupnje dvaju stanova u Gundulićevoj, Žužul navodi da je taj jedan stan u vlasništvu suprugina MTS-a kupljen kreditom Privredne banke. Nepoznato je, međutim, kojim je sredstvima kupljen onaj drugi stan na istoj adresi i iste veličine, kojeg se Žužul nije sjetio prilikom popunjavanja imovinske kartice.

Elitna četvrt

Da stvar bude zanimljivija, od stanara zgrade u Gundulićevoj 35 doznajemo da se te 2002. Žužul zanimao za kupnju i trećeg stana iste veličine na istoj adresi, smještenog na prvom katu. Kupnjom trećeg stana Žužulovi bi stekli vlasništvo nad gotovo polovicom zgrade, no plan im se izjalovio jer su vlasnici na prvom katu svoju nekretninu već bili obećali drugom kupcu.

U vrijeme kad su Žužulovi kupili ta dva stana u strogom centru metropole, cijena četvornog metra na toj lokaciji kretala se oko 2000 eura. To znači da su Miomir i Tatjana Žužul za kupnju stanova morali izdvojiti najmanje 552.000 eura.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 18:38