BIVŠI SDP-OVAC

MIP na zahtjev europskog javnog tužitelja predložio skidanje imuniteta Vinku Grgiću

Postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo primanja mita i zlouporabe položaja te Novu Gradišku oštetio za najmanje 90.624 kune
Vinko Grgić
 Goran Mehkek/CROPIX

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) većinom glasova predložilo je u ponedjeljak Hrvatskom saboru da se zastupniku Vinku Grgiću skine imunitet na zahtjev europskog javnog tužitelja.

Ured europskog javnog tužitelja zatražio je od Sabora skidanje imuniteta Grgiću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u primanje mita te zlouporabe položaja i ovlasti, što je prvi slučaj da se iz EU-a traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

Ured je u zahtjevu naveo da na temelju kaznene prijave MUP-a postoji osnovana sumnja da je Grgić kao gradonačelnik Nove Gradiške u razdoblju od listopada 2018. do veljače 2021. počinio kazneno djelo primanja mita i zlouporabe položaja, čime je grad oštećen za najmanje 90.624 kune, a kohezijski fond EU-a za najmanje 427.228 kuna. Stoga treba provesti daljnju istragu kako bi se odlučilo hoće li se podignuti optužnica, izvijestio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Riječ je o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog 5,4 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna kuna europskih sredstava.

Grgiću je već skinut imunitet u rujnu prošle godine na zahtjev DORH-a vezano uz malverzacije u aferi Janaf oko solarnih postrojenja, dok je sad riječ o reciklažnom dvorištu.

- Modus operandi je sličan, međutim različiti su subjekti, iznos i financijeri - izjavio je Jankovics pojasnivši da se za svako kazneno djelo mora nanovo predlagati Saboru skidanje imuniteta.

Protiv skidanja imuniteta bio je jedino član MIP-a Daniel Spajić (DP), jer se ne slaže da to treba rješavati europski javni tužitelj.

- Ako nama EU i europska tužiteljica moraju rješavati probleme, onda mi kao država nismo neovisni i naše nam pravosuđe uopće ne treba, znači da ne upravljamo svojim procesima - ustvrdio je Spajić koji smatra da Hrvatska mora taj slučaj riješiti sama.

Ured europskog javnog tužitelja formirale su članice EU 2017. godine, počeo je s radom u lipnju 2021., pa je zahtjev Hrvatskom saboru među prvima upućenim iz tog ureda.

Grgić je nekadašnji SDP-ov zastupnik, a sad nezavisni, koji je na nedavnim lokalnim izborima ponovno izabran za gradonačelnika Nove Gradiške.

O skidanju imuniteta Grgiću zastupnici u Hrvatskom saboru glasat će idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:20