NOVI PROJEKT IZBAČENOG ČLANA SDP-A

MIRANDO MRSIĆ OSNIVA NOVU STRANKU Otkrio nam je kako će se zvati, gdje će biti ideološki pozicionirana i tko su mo mogući partneri

 
Mirando Mrsić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Od 20. listopada u Hrvatskoj će postojati još jedna politička stranka. Osniva je saborski zastupnik Mirando Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, i osnivač zaklade Ana Rukavina.

Stranka će se zvati Demokrati, bit će regionalno ustrojena, ideološki pozicionirana od centra prema lijevo i neće, kako naglašava njen osnivač Mrsić, okupljati “ražalovane” SDP-ovce. Mrsić je u ožujku ove godine izbačen iz SDP-a jer nije želio povući svoj prijedlog zakona o doprinosima i de facto od tada radi na ideji osnivanja vlastite političke stranke.

- U stranci neće biti zvučnih imena. Važna su nam nova lica, ljudi koji su pokazali političku ambiciju, ali ne ovise o politici već imaju svoje karijere i zvanja - kaže Mrsić i među njima izdvaja Aleksandra Horvata, vijećnika u gradskoj skupštini Velike Gorice koji je bio kandidat za gradonačelnika, potom Sašu Rakića i Matiju Ladića iz Čakovca, te Nikolu Buzolića koji je na nedavnim izborima u Milni na Braču bio nezavisni kandidat za načelnika.

Demokrati će, kaže Mrsić, izaći na sve izbore koji su pred nama. Ne isključuje suradnju s bliskim strankama, a među njima izdvaja Glas, HSU, Pametno, IDS, HSS, Naprijed Hrvatska. U fokusu političkog programa Demokrata bit će građani koji žive od plaće. Otkriva i da u svome programu ima rješenje za mirovinski sustav, izrazito su protiv privatizacije zdravstva, ali za racionalizaciju bolnica. Žele drugačiji teritorijalni ustroj Hrvatske te smanjenje broja saborskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32