PREDSJEDNICA ORaH-A

MIRELA HOLY 'SDP i HDZ su gotovo identični. Iako su nas prozivali da želimo napušenu Hrvatsku, mi imamo program'

 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon što su iz ORaH-a odbacili i dezinformacijama nazvali medijska nagađanja o dogovorenoj suradnji ORaH-a i SDP-a, o tome kakvi su planovi ove stranke Dubravko Merlić u emisiji Pressing televizije N1 razgovarao je s predsjednicom ORaH-a Mirelom Holy.

Na upit koje stavke nisu ostvarene iz Plana 21, odgovara: "ORaH smatra da održivost društva počiva na gospodarstvu, zaštiti okoliša i kompleksu ljudskih prava i socijalne pravde. Smatramo da je Plan 21 djelomično ispoštovan u stupu društvene pravde, ali ne zaštite okoliša i gospodarstva. Ono što je do sad radila Kukuriku vlada je isto što su radili HDZ kada je na čelu bila Kosor - potiču se isti veliki projekti.

HDZ i SDP u provedbi svojih politika imaju gotovo identične programe. Oni su daleko sličniji nego što je ORaH sličan SDP-u. Sve dok SDP neće držati do toga da realizira svoj program, nama je suradnja neprihvatljiva", kaže Holy.

Na upit zašto bi netko glasovao za stranku koja će sigurno ostati u opoziciji i samim tim neće moći provesti gotovo ništa od onog što obećava, Holy odgovara:

"Mi želimo ostavarivati naše ideje. Prije 9 mjeseci smo krenuli s komunikacijom ideje za liberalizaciju konoplje. Bili smo nevjerojatno ismijavani, tretirali su nas da se zalažemo za "napušenu Hrvatsku". Prva politika je bila politika gospodarskih potencijala konoplje, radili smo na edukaciji i danas se 2/3 građana zalaže za liberalizaciju industrijske konoplje i indijske konoplje za medicinske svrhe. Mi znamo što nam se događalo kada smo prezentirali tu ideju - ako imate pozitivnu priču, ako radite u javnom interesu - može se pozitivno utjecati na društvo", objasnila je Holy.

Holy je optužila bivšeg stranačkog kolegu te ministra obrta i poduzetništva Gordana Marasa za laž o navodno dogovorenoj suradnji. Maras danas odgovara da ne laže. "On je prošli tjedan gostovao u jednoj emisiji i rekao je da ORaH i SDP surađuju i da je suradnja dogovorena. Naravno da se nama tako nanijela politička šteta, jer su naši članovi jako neskloni bilo kakvom povezivanju s SDP-om, ne u programskom smislu. Ne vidim koja je razlika između HDZ-a i SDP-a kada oni provode istu programsku politiku na vlasti. Moj je dojam da je Maras bio nepromišljen i da se htio pokazati važnim", kazala je Holy.

Na upit je li se susrela s Milanovićem, kazala je kako su popili kavu s još nekoliko ljudi prilikom predaje potpisa predsjednika Ive Josipovića. Kazala je da je njihov odnos jako pristojan te da nema povišenih tonova. Zasad se ne vidi na premijerskoj poziciji, u Vladu na čelu s Milanovićem ne bi ulazila, za Milana Bandića kaže da će ostati upamćen kao veliki gradonačelnik, a usprotivila se uvođenju sankcija Rusiji.

Na optužbe premijera Milanovića da ORaH nema program, kaže: "Milanović se pravi neinformiran. ORaH je predstavio 15 sektorskih politika koje se ne mogu uspoređivati s politikama koje je ikada imao SDP", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:50