INTERVJU ZA AUSTRIJSKI KURIER

Mirjana Sanader: Prvi put sam čula za milijune na računima

Supruga bivšeg premijera ispovijedila se poznatoj austrijskoj novinarski Conny Bischhofberger

BEČ - Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera, koji od prosinca sjedi u salzburškom pritvoru, dala je intervju austrijskom Kurieru. To je prvi puta da je uopće javno progovorila za medije o optužbama protiv Ive Sanadera. Austrijskoj novinarki Conny Bischhofberger rekla je, da dok je njezin suprug u pritvoru u Salzburgu, ona se u Zagrebu bori za svoja ljudska prava.

Intervju je vođen u Beču, u dalmatinskom restoranu “Ragusa”. S vlasnikom Ivanom Kozulom Mirjana Sanader je prokomentirala dnevnu ponudu ribe. Supruga bivšeg hrvatskog premijera na intervju je došla iz Salzburga, gdje svakog četvrtka posjećuje Ivu Sanadera u istražnom zatvoru.

- Ovo je moj prvi intervju izvan moje struke - rekla je sveučilišna profesorica i arheologinja austrijskoj novinarki i ispričavajući se na tečnom njemačkom jeziku zbog nervoze. Austrijska novinarka primjećuje da u svoj torbici Mirjana Sanader ima četiri mobitela, svako malo jedan zazvoni, ali kada se ona javi, veza se prekine. Mirjana Sanader u intervjuu je rekla kako se u Austriji osjeća slobodnije, da joj je teže nego njezinom suprugu jer je svakodnevno s kćeri izložena maltretiranju, no na neka pitanja ipak nije željela odgovoriti.

Gospođo Sanader, je li vaš suprug zna da dajete ovaj intervju?

- Ne znam jesam li mu uopće rekla za ovaj intervju. Imamo jako malo vremena koje smijemo provesti zajedno, samo jedan sat i tada razgovaramo uglavnom o obitelji. Jedan sat nije mnogo, pogotovo kada se tako dugo putuje. Kada putujem vlakom iz Zagreba, to može trajati čak sedam do osam sati. Večeras letim avionom zato jer mi kćer u krevetu leži s gripom.

Kako je vaš suprug?

- Bolje nego ja. On je zaštićen debelim zidovima... Ja naravno ne mogu doći do njega i žaliti se jer bi on onda još više mislio na nas. Sada mora misliti i na to da se obrani od svih optužbi. Moj suprug je potpuno nevin i to će biti dokazano jednog dana.

Kažete da je njemu bolje nego vama. Dakle, kako je vama?

- Mi smo de facto u kućnom pritvoru. Moju kćer i mene promatraju i prisluškuju iako nismo ni za što osumnjičene. U Hrvatskoj vlada atmosfera straha, ne samo u našoj kući, nego u cijeloj zemlji. Mislim da nas sve prisluškuju, ljudi kažu da je skoro kao i za vrijeme komunizma. Ja to nisam doživjela zato jer sam odmah nakon gimnazije otišla u Austriju gdje sam živjela u potpunoj slobodi. Događaju se stvari koje nisu u redu.

Vaša kćer Bruna je vašeg supruga prevela preko slovenske granice kada je otputovao iz Hrvatske. Jeste li bili iznenađeni kada je priveden na autoputu Tauern?

- Bila sam totalno iznenađena. Moj suprug je bio poslovno na putu.

Je li točno da je želio otputovati u Ameriku?

- Ne. Nije imao nikakve karte kod sebe, što je već objavljeno u medijima. Nas prate non-stop unatrag 18 mjeseci. Kada smo nakon našeg zadnjeg putovanja u rujnu stigli iz Frankfurta u zagrebačku zračnu luku, tamo je bilo stotine novinara. Netko im je nešto otkrio. Od tada ne putujemo više preko Zagreba. To možda ne možete razumjeti, no i mi imamo svoju privatnost. Još gore je bilo kada smo tada uši u taksi i sve što smo razgovarali s vozačem, sve je ispričao.

Osjećate li se u Austriji ugodnije?

- Da, to uopće ne mogu opisati. Iako posjećujem svog supruga u istražnom zatvoru, to je za mene kao godišnji odmor. Moja kćer je sada bila u Mađarskoj s petero prijatelja i ispričala mi je da je bila tako sretna što je mogla ići u kafiće i diskoteke bez da joj je netko prišao... Ali ne želim samo gunđati.

Rekli ste da se vaš suprug pripremao za putovanje? Ja li on otputovao ili je pobjegao?

- O bijegu se može govoriti samo ako postoji uhidbeni nalog. A uhidbeni nalog se može izdati samo ako je parlament skinuo imunitet. Moj suprug je otputovao u devet sati ujutro, a njegov imunitet je skinut u 16 sati popodne. I tek onda su krenule optužbe.

Ali on je mogao nešto slutiti i iz tog razloga otputovati.

- Zašto bi se onda tjedan dana prije vratio iz Amerike ako je mogao slutiti? Ne, bio je iznenađen. Ali ja ne govorim ovdje kao odvjetnik svoga supruga. On ima dovoljno odvjetnika i dobri su. To i nije moj posao. Po hrvatskom zakonu ne smijem ništa govoriti o slučaju, no s druge strane, možete sve - čak i detalje iz spisa - čitati svaki dan. Govorim kao njegova supruga.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:57