PODRŠKA KOVAČIĆU

Miro Bulj: 'HDZ i SDP su sve uništili. Imamo više županija, općina i gradova nego SAD i Kina'

'Svih petnaest zastupnika Mosta su čvrsti i jedinstveni, jedino tako će ova žeravica koja još uvijek tinja, ova nada u bolje sutra koja u narodu još postoji, imati priliku da se rasplamsa u dobrom smjeru', kazao je mostovac Miro Bulj.
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Na jednom od naših sastanaka razgovaralo se i o mogućem izlasku iz Vlade i raspisivanju novih izbora, ako bi Vlada krenula nekim krivim ili opasnim putem. Rejting Mosta je oslabljen, no naš odgovor je bio jednoglasan - za nove izbore, makar nestalo Mosta. Otkrio je to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju donedavni šef zastupničkog kluba i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, i u političkim krugovima izazvao pravu lavinu reakcija.

Kovačić je otvoreno progovorio o komunikaciji između HDZ-a i Mosta, nazvavši je 'površnom i neiskrenom'. Most je predstavio kao patuljastog Davida koji se 'između dva golijata pokušava boriti za državu', najavio je da ni on, ni Most neće u Saboru podržati štetne zakone. Takav stav, u ovako nestabilnoj situaciji u kojoj se hrvatska politika trenutno nalazi, lako može dovesti do novih izbora. Jer, bez 15 Mostovih zastupnika nitko, bar kako sada stvari stoje, ne može računati na većinu u parlamentu: ni vladajući HDZ, ni oporbeni SDP.

- Potpisujem sve što je Kovačić rekao. Obojica čvrsto stojimo uz Most, baš kao i Božo Petrov i Nikola Grmoja. Svih petnaest zastupnika Mosta su čvrsti i jedinstveni, jedino tako će ova žeravica koja još uvijek tinja, ova nada u bolje sutra koja u narodu još postoji, imati priliku da se rasplamsa u dobrom smjeru - kazao je mostovac Miro Bulj, koji jasno daje do znanja da Most neće trpjeti blokadu reformi. I koji jednako oštro kritizira i HDZ i SDP.

- Oni moraju znati da je rezultat njihovog vladanja 300 milijardi duga, 300 tisuća ovršenih građana, 300 tisuća nezaposlenih, korupcija, kriminalna javna nabava... Hrvatska ima više županija, općina i gradova nego SAD i Kina zajedno. Sve su uništili, od industrije do poljoprivrede, uništili su seljaka, radnika i intelektualca. Mi u Mostu nismo kao oni, nas ne mogu zastrašiti ni takozvani lijevi ni takozvani desni, u biti isti, jer nismo vjenčani za saborsku fotelju, niti je ona naše nasljedno pravo. Ako vidimo da se stvari ne kreću nabolje, i da ne možemo provesti ključne reforme bez kojih ova zemlja ne može naprijed, onda više nema smisla, biti će novi izbori - decidiran je Bulj.

Bulj tvrdi da je u posljednja tri mjeseca ipak došlo do pomaka: HDZ, SDP i njihovi priljepci 'moraju znati da više ne mogu raditi ono što im se prohtije'.

- Niti u MUP-u niti u tajnim službama više ne smiju biti stranački poslušnici, tamo moraju biti isključivo profesionalci. To je, nakon 20 godina, ipak veliki pomak. Zato se u kuloarima i HDZ i SDP slažu da nas treba spriječiti u tome što radimo. Most je za HDZ i SDP greška u sustavu u njihovom dosadašnjem miru rastakanja Hrvatske - zaključuje Bulj.

U Mostu su, čini se, dosta čvrsto odlučili zaigrati igru do kraja i jasno dati do znanja da bi blokada reformi - a jedna od glavnih je reduciranje broja županija, protiv kojega je HDZ - doista mogla dovesti do novih izbora. U Mostu za sada ne žele spekulirati o datumu izbora, jer se još uvijek nadaju da će se, kada reforme krenu, svi partneri u vladajućoj koaliciji željeti ukrcati u reformski brod. No, neke neslužbene procjene govore da u Mostu ovu pat-poziciju neće trpjeti više od pet ili šest idućih mjeseci. I da bi, ako se do tada stvari ne pokrenu sa mrtve točke, iduće jeseni, ili koncem godine uoči izglasavanja proračuna za 2017., oni mogli povući svoju podršku vladi.

HDZ-ov ministar Lovro Kuščević je, pak, u ponedjeljak pokušao spustiti loptu na zemlju, ustvrdivši da će javnost iz programa reformskih mjera moći shvatiti 'da ova Vlada zaista radi'.

- Naravno da su preslagivanja moguća tijekom cijelog mandata. Ima ministara koji su bolji, ima koji su malo manje bolji, i tu ništa nije nenormalno - zaključio je Kuščević.

Problem je jedino što, za sada, HDZ nema dovoljno ruku u Saboru da iz igre izbaci Most i, nakon preslagivanja u vlasti, potpuno zadominira Banskim dvorima, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:14