KANDIDAT ZA ŠEFA HDZ-a

MIRO KOVAČ IZAZVAO ANDREJA PLENKOVIĆA 'Spreman sam za sučeljavanje. Na francuskom, engleskom, njemačkom... Kojem god jeziku on želi'

 
Miro Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

Miro Kovač u subotu je potvrdio da na unutarstranačkim izborima ulazi u utrku za predsjednika HDZ-a. Uz podršku Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika koji želi biti zamjenik predsjednika stranke, te Davora Ive Stiera, pretendenta za mjesto potpredsjednika stranke, Kovač kreće u pohod na vrh HDZ-a.

Kovač je u RTL-u Danas predstavio program koji ima za HDZ.

- HDZ je u teškoj situaciji. Doživjeli smo neuspjeh na predsjedničkim izborima, prije toga na europskim izborima. HDZ ne može ovako dalje, model funckioniranja nije dobar, model 'stranka, to sam ja'. To ćemo promijeniti, svi ćemo biti usklađeni. Moramo HDZ vratiti na pobjednički trag. HDZ mora biti pobjednička stranka, a ne gubitnička, poručio je kandidat za predsjednika stranke.

- HDZ mora biti stranka s okusom, a sad se pretvara u stranku bez okusa i mirisa, uvjerava Kovač.

Otkriva da će uskoro predstaviti još neke kandidate iz svojeg tima, ali nije želio reći je li među njima i aktualni zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić.

- Razgovaramo sa svima koji u HDZ-u žele promjene, koji žele pomoći da HDZ postane stranka s okusom i mirisom, rekao je Kovač.

Nije izravno odgovorio kako bi razriješio situaciju s ministrom Milanom Kujundžićem, ali poručuje da bi odluke donosio brže od Andreja Plenkovića.

Nije bio određen niti oko moguće pozicije predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u svom timu, rekao je tek kako o tome nisu razgovarali.

Premijera i predsjednika HDZ-a vidi kao jednog od glavnih krivaca za poraz Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

- Grabar-Kitarović je nažalost izgubila ne samo zbog sebe, nego i Andreja Plenkovića koji je opteretio kampanju svojim istupima i nije uopće preuzeo odgovornost, rekao je Kovač u RTL-u Danas.

Povratak u politiku Tomislava Karamarka i njihovu eventualnu suradnju u ovom trenutku nije htio komentirati jer je bivši predsjednik HDZ-a imao smrtni slučaj u obitelji, no zato je opširno objasnio tko su mogući partneri stranke kojoj bi on bio na čelu.

- Vidim sve kao moguće partnere osim SDP-a. Smatramo da bi velika koalicija bila jako loša za demokraciju u Hrvatskoj. Neka SDP radi svoje, on je naš glavni suparnik na političkoj sceni. Predugo smo se bavili svojim biračima u domoljubnom, državotvornom biotopu hrvatske političke scene, išlo se u sukob s biračima koji pripadaju našoj opciji umjesto u natjecanje s SDP-om. Rezultat toga je oživljavanje SDP-a. Bio je klinički mrtav, mi smo ga, HDZ pod vodstvom Plenkovića ga je oživio. Idemo etapno, najprije na izbore unutar stranke, ja sam uvjeren u pobjedu, onda ćemo pustiti Vladu da odradi do kraja mandat i nakon parlamentarnih izbora koje želimo dobiti ćemo razgovarati o tome kako formirati Vladu, kazao je Kovač.

Spreman je i za sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem.

- To se podrazumijeva, to moramo ispoštovati prema svojim članovima. Ako Plenković više voli Bruxelles, može i tamo. Može i na francuskom, engleskom, njemačkom... Na kojem god on jeziku želi, izazvao je Kovač predsjednika HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30