IZAZOVI PRED HDZ-om

MIRO KOVAČ O HDZ-u I IZBORIMA 'Nismo uspjeli mobilizirati birače... Na unutarstranačkim izborima imat ćemo neku vrstu referenduma o smjeru stranke'

Miro Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

O unutarstranačkim i parlamentarnim izborima govorio je za N1 HDZ-ov Miro Kovač, koji se osvrnuo i na početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

'Mi smo tu ulogu dobili ranije nego što je bilo planirano, i to zbog Brexita. Naime, nakon što je proveden referendum o Brexitu u lipnju 2016. godine, britanska vlada je signalizirala da neće moći garantirati da će predsjedati 2017. godine i onda su krenuli pregovori o mijenjanju rasporeda predsjedanja.Mi smo se tada nametniuli i dobili predsjedanje u prvoj polovici 2020. godine, a trebali smo ga dobiti za tri godine. To je bilo važno za našu državnu administraciju, to je za našu politiku važna stvar. To je reklama za nas, za našu zemlju. Imat ćemo puno sastanaka u Zagrebu, već sutra ćemo u Saboru primiti kolege iz Europske komisije. Imat ćemo i kao Odbor za vanjsku politiku sastanke s kolegama iz Odbora za obranu, a u cijelom će procesu predsjedanja biti involvirani i Vlada i Sabor', kaže Kovač i dodaje da građane to neće baš zanimati.

'Postavili smo se tako da smo počeli normalizirati položaj Hrvatske u svijetu, a sa svim susjedima želimo biti u dobrim odnosima zbog blagostanja naših građana', rekao je Kovač. Istaknuo je da će se politika pregovaranja sa zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU morati promijeniti. Kada je riječ o Srbiji, ističe, bez ispunjenja uvjeta i pronalaska nestalih, neće biti napretka.

'Ako se kriteriji ispune sve će biti u redu. Mi smo kriterije uspjeli ispregovarati 2016. godine. Milanović je čak tada išao govoriti o beogradskoj čaršiji, pregovarao je s braniteljima, ali s obzirom sve čimbenike, imamo konsenzus o tom pitanju između HDZ-a i SDP-a. Mi smo legalisti, poštujemo što treba napraviti, i vjerujem da će Srbija to ispoštivati i napraviti što treba', zaključio je Kovač o tom pitanju.

Govorio je i o predsjedničkim izborima i odnosu novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

'Svatko će štititi svoje interese i svoje poglede na hrvatsku realnost. Mi u HDZ-u imamo svoje, Milanović svoje, no u Ustavu stoji kako sve to treba izgledati, a to je da predsjednik i Vlada oblikuju vanjsku politiku', rekao je Kovač za N1.

Smatra da HDZ na predsjedničkim izborima nije uspio mobilizirati sve birače koji bi glasali za njihovu kandidatkinju.

'Milanović je osvojio sada manje glasova od Ive Josipovića na prošlim uizborima, a Josipović je izgubio. Kolinda Grabar-Kitarović je na ovim izborima osvojila 200.000 glasova manje nego na prošlim izborima. Nismo uspjeli mobilizirati birače i morat ćemo poraditi na tome kako te ljude uvjeriti da smo mi kvalitetno rješenje za promjene u Hrvatskoj.Građani su izbirljivi i ne može ih se lako uvjeriti u nešto. Da smo uvjerili sve one koje smo uvjerili prije pet godina, opet bi osvojili Pantovčak. Danas su bile drukčije okolnosti, drugačija polazna pozicija. Ona je sada branila poziciju, a tada ju je išla osvajati. Sad je veliki test da vjerodostojnom politikom vratimo ljude koje smo izgubili', rekao je.

Kada je riječ o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, oni će se provoditi po statutu, u kojem stoji i datum održavanja tih izbora, kaže Kovač i dodaje da će to biti demokratski izbori.

'U izbornoj noći sam samo konstatirao što jest. Realan sam i lojalan član stranke, te sam legalist i poštujem statut. Očekujem da svi budemo legalisti, stranački prijatelji i da zajedno radimo za dobrobit Hrvatske i da svi radimo za HDZ", rekao je Kovač.

'Znam samo za statut HDZ-a, za mene je to jedino što sada postoji. Očekujem da se na središnjem odboru dogodi jedna konkretna i kvalitetna rasprava i analiza rezultata izbora za predsjednika Republike. Ona mora biti podrobna i komparativna. Mi moramo biti kompaktni, jaki i spremni za temeljnu bitku, a to je bitka za hrvatski Sabor. Koliko čujem želi se osigurati stabilnost za predsjedanje EU-om, ali postoji statut HDZ-a i znam što on predviđa. Na unutarstranačkim izborima imat ćemo neku vrstu referenduma o smjeru stranke. Članstvo će odlučiti kome će pokloniti povjerenje i kakvu politiku želi da se vodi u ime HDZ-a i na državnoj razini', rekao je Kovač.

Dodao je da će izazov za HDZ biti i desna opcija Miroslava Škore.

'Morat ćemo biti vrlo vješti i one birače koji nam nisu poklonili povjerenje vratiti u svoje okvire. To neće biti bitka protiv nekoga, nego za nešto - vrijednosti, smjer, za stvar, a ne protiv nekoga', zaključio je Miro Kovač za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:32