UZBUNA U HDZ-u

MIRO KOVAČ 'U demokraciji nema verbalnog delikta. Govor mržnje ne, ali sloboda izražavanja da. Karamarko? Ako ima ambiciju kandidirati se, nek je ima'

Miro Kovač
 Tom Dubravec / CROPIX

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i jedan od pretendenata za čelo HDZ-a govorio je u Dnevniku N1 televizije gdje je između ostalog govorio o najavi sankcioniranja štetnih istupa članova stranke u medijima, ali i u Whatsapp grupama te unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

- U demokraciji nema verbalnog delikta. On je prestao postojati uspostavom Hrvatske demokracije. Nema zakona o zaštiti lika i djela Josipa Broza Tita, nestao je 1991. godine. Imamo mogućnost slobodno se izražavati - i u strankama pa i u HDZ-u. Ali naravno da na tom planu moramo biti savjesni, znati se ponašati. Mi kao HDZ-ovci borimo se protiv govora mržnje. Dakle, govor mržnje ne, ali sloboda izražavanja uvijek da. Nitko nikoga u demokraciji ne može natjerati da nekoga voli ili ne voli, poručio je Miro Kovač.

Osvrnuo se i na objavu Tomislava Karamarka o antifašizmu, ali i kandidaturi na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

- Hrvatska ima specifičnu prošlost. Smatram važnim da imamo dane u godini kada se moramo prisjetiti toga što to znači totalitaran sustav, što je značio fašizam, što je značio komunizam - to su bila vremena kada se niste mogli slobodno izjašnjavati, vremena jednopartijskih diktatura. Na sreću, ta su vremena iza nas. Ja bih preporučio da takve dane zaista organizirano u Hrvatskoj slavimo u cijeloj zemlji i da znamo cijeniti demokratski sustav u kojem danas živimo, rekao je.

Istaknuo je da će nakon predsjedničkih izbora u stranci krenuti proces unutarstranačkih izbora.

- Demokracija je takva da ljudi imaju pravo kandidirati se. HDZ ima statut, svatko se može kandidirati, svatko tko plaća članarinu može biti kandidat, može birati. To je pozitivno. Sad su predsjednički izbori, nakon kojih će krenuti proces unutarstranačkih izbora. Drago mi je da kandidata ima. Ako gospodin Karamarko ima tu ambiciju, što se mene tiče, neka je ima. Bit će zanimljivo, rekao je Miro Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:31