POLITIČKI OBRAT

Miroslav Škoro zove Most i HDZ u koaliciju. Miro Bulj: Ne dolazi u obzir!

Domovinski pokret sa samo tri vijećnika u Županijskoj skupštini odlučio je pokušati s bliskim strankama stvoriti - većinu
Mate Šimundić, Nikola Grabovac i Marko Žaja
 Saša Burić/Cropix

Je li Domovinski pokret, "najfriškija" stranka na političkom nebu, upravo izvršila političko samoubojstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji? Pitanje je koje se nameće nakon odluke njihova županijskog vodstva da u sklapanju većine u Županijskoj skupštini, gdje su njihova tri vijećnička mjesta presudna, oni diktiraju uvjete - velikima.

Naime, pozvali su vladajući HDZ, koji ima starog-novog župana Blaženka Bobana s osvojenih 18 mandata, te Most sa sedam vijećničkih mjesta da s njima - Domovinskim pokretom koji ima tri mandata - sklope većinu.

Trio Domovinskog pokreta Nikola Grabovac, Mate Šimundić i Marko Žaja u srijedu je, kada je već bilo izgledno da su pregovori zapeli, novinarima objavio pomalo neostvarivu kombinaciju.

- Eventualna suradnja je moguća s nama politički, programski i svjetonazorski bliskim strankama, a ta suradnja nije moguća s krajnje lijevim opcijama, predvođenim SDP-om i Rankom Ostojićem, ali ni s HGS-om i Željkom Kerumom. Pozivam javno legende Mosta Mira Bulja i Ivicu Kukavicu za suradnju kako bismo sve one reforme i nužne promjene osigurali - rekao je Nikola Grabovac.

Žele promjene

Miro Bulj, novi gradonačelnik Sinja i nositelj županijske liste Mosta, odmah je "zagrmio".

- Ma dajte, da su mostovci htjeli s HDZ-om, to smo i bez Domovinskog pokreta mogli napraviti i u prošlom sazivu Skupštine.

Ući u koaliciju i komotno vladati županijom. No, mi želimo promjene, ukinuti HDZ-ovu i HGS-ovu trgovačku vladavinu! Koliko su štete napravili našim ljudima ovih trideset godina. A što kaže Domovinski pokret, mene ne zanima. Pa neće mi Domovinski diktirati s kim ćemo mi u koaliciju - rekao je Bulj.

Prilično iznenađenje

On ističe kako su glasači dali povjerenje da oporba sada vodi Skupštinu, pa će oni na konstituirajućoj sjednici, s jednom trećinom vijećnika, predložiti i svojeg predsjednika Skupštine.

- To će biti Ivica Kukavica! Prijedlog je to Mosta, Koalicije ZA i Centra, sa 16 vijećnika. I onda nek Pokret odluči koga će podržati - direktan je Bulj, pomalo i iznenađen ovim prijedlogom. Dodaje kako Most ne zaziva nove izbore, no kao stranka su uvijek spremni za novi ispit pred građanima.

Što će sada biti - hoće li Domovinski pokret ostati pri svome, pokušavajući spojiti nespojivo: HDZ i Most? Ili će se, pak, prikloniti opciji "slaganja" većine HDZ-HSP sa 18 vijećnika, uz četiri HGS-ova te svoja tri vijećnika, što je potrebnih 25? Ili će ići na stranu oporbe, gdje ih čekaju i "lijevi":

Most sa sedam vijećnika, SDP sa šest, Koalicija ZA s pet te Centar s četiri, uz već spomenuta tri vijećnika Domovinskog pokreta, što bi opet bilo 25 potrebnih ruku za vladanje! No, prema svemu sudeći, to ni teoretski neće biti moguće jer se šef stranke Miroslav Škoro - užasava lijevih opcija.

A trenutno su tihi i u HDZ-u. Kao stranka koja ima najveći broj vijećnika, njih 18, sada čekaju rasplet situacije. Nek "mali" pregovaraju, dogovaraju, prozivaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:34