NASTAVLJA SE RAT ZA INU

‘Mirovinci’ priznali: Da, mi kupujemo dionice Ine

Četiri mirovinska fonda u zajedničkom priopćenju navode kako aktivnosti na burzi provode isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se interesima svojih članova

ZAGREB - Prvi put od početka rata za Inu mirovinski su fondovi jučer priznali da oni stoje iza otkupa dionica Ininih malih dioničara.

Oskudna likvidnost

“Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava posebno ističe da mirovinski fondovi svoje aktivnosti na burzi, vezane za dionicu Ine, provode isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se prvenstveno interesima svojih članova jer u dionici Ine vide dobru investicijsku priliku. Također, mirovinski su fondovi kupovali istu dionicu u više navrata tijekom ove godine u količinama koje je omogućavala oskudna tržišna likvidnost”, stoji u jučerašnjem zajedničkom priopćenju mirovinskih fondova, prvom od početka kupnje Ininih dionica i rata s MOL-om.

“Mirovinci” su time odgovorili na optužbe MOL-a da je njihova akcija na Zagrebačkoj burzi, kojoj je cilj spriječiti mađarsku naftnu kompaniju da postane vlasnik više od 50 posto dionica Ine, “netransparentna, nepoštena, nejasna i neprijateljska”. Glasnogovornik MOL-a, Domokos Szollar, prethodni je dan upozorio da u Budimpešti ne znaju tko stvarno kupuje Inine dionice, pa su mu “mirovinci” putem priopćenja poručili da su to oni.

Mirovinski su fondovi samo jučer u dionice Ine na burzi upumpali više od 139,9 milijuna kuna, čime su kupili 49.439 dionica Ine.

Javna opomena

Promet dionicama Ine , iako manji nego prethodna dva dana, i jučer je činio lavovski dio prometa na burzi jer se od 201 milijuna kuna ukupnog prometa, oko 70 posto odnosilo na Inu. U protekla tri dana “mirovinci” su na kupnju Ine potrošili ukupno 526,6 milijuna kuna, pa se u njihovim rukama našlo 186.347 dionica ili oko 1,9 posto svih dionica Ine.

Budući da su iz MOL-a zatražili da se Hanfa očituje o zbivanjima proteklih dana na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je to jučer i učinila, ali ne na način koji bi odgovarao MOL-u.

Hrvatska regulatorna agencija, naime, MOL-u je izrekla javnu opomenu i naložila mu “prestanak istupanja u javnosti s neprovjerenim informacijama”. U priopćenju s jučerašnje sjednice Uprave Hanfe, koje će nesumnjivo doliti novo ulje na vatru odnosa MOL-a i hrvatske države, upozorava se i da MOL obmanjuje javnost te da vrši pritisak na Hanfu.

Za razliku od prethodnih dana, utrka za Inom jučer nije podigla vrijednost ostalih hrvatskih dionica. Među gubitnicima jučerašnjeg trgovanja na burzi su HT, IGH, Ingra i Magma, kao i prošlotjedni hit Luka Ploče.

Pad Crobexa

Pala je i vrijednost Crobexa, indeksa Zagrebačke burze, premda je on i dalje iznad 2000 bodova.

I brokeri primjećuju da se jučer, unatoč nastavku rata za Inu, dogodila korekcija cijena hrvatskih dionica prema dolje.

Manipulacije, špekulacije i neprovjerene informacije

MOL: Trgovanje Ininim dionicama na burzi je netransparentno, neprijateljsko, manipulativno i špekulativno. Manipuliranje cijenama je nelegalno, što bi moglo dovesti do poništenja transakcija.

HANFA: Manipulacije nije bilo jer nitko nikome ne brani da prodaje ili kupuje po nekoj drugoj cijeni od 2830 kuna. A špekulacija na burzi je dopuštena i očekivana.

MOL: Bili bismo iznenađeni da mirovinski fondovi kupuju Inine dionice jer oni moraju poslovati transparentno. Pitanje je u čijem interesu rade.

Mirovinci: Dionice Ine kupujemo u interesu svojih članova i zato što nam se to čini dobrom investicijom. Očekujemo da će dionica Ine u budućnosti rasti.

HANFA: MOL-ove izjave o nepoštenoj i neprijateljskoj akciji na Zagrebačkoj burzi predstavljaju informacije koje mogu dati lažne signale tržištu te MOL-u izričemo javnu opomenu i nalažemo mu da prestane istupati u javnosti s neprovjerenim informacijama o trgovanju dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi.

MOL: Naša je ponuda jasna i otvorena, nema tu nikakve špekulacije.

HANFA: Krajnje je neprimjereno javno prozivanje Hanfe od strane MOL-a. To je zadiranje u našu samostalnost i neovisnost.

Vodič za male dioničare: kako prodati

Mali dioničari Ine, njih oko 30.000, koji odluče svoje dionice prodati imaju dvije mogućnosti. U svakom slučaju, za obavljanje burzovne transakcije dioničari moraju imati PIN koji im je izdalo Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Budući da su PIN dobili kada su prije nekoloiko godina prvi put kupovali dionice, većina ga više ni ne zna, pa se mora obratiti SKDD-u. Ako roditelj prodaje dionice koje posjeduju njegova maloljetna djeca, za to im je potrebno odobrenje Centra za socijalnu skrb. Roditelj u zahtjevu mora obrazložiti da dionice djece prodaje radi dobrobiti djeteta.

Prodaja fondu (mirovincima): brže i skuplje

Treba doći u brokersku kuću ili e-mailom poslati osobne podatke (fotokopija osobne iskaznice i kartice tekućeg računa te kontakt-podatke i OIB)

Ispuniti upitnik za fizičke osobe. Ako imaju veze s politikom, moguće je da će morati ispunjavati i upitnik za politički izložene osobe, kojem je svrha sprečavanje sukoba interesa, pranja novca i financiranja terorizma.

Dobivaju ugovor na potpis, koji potpisuju.

Broker im daje zahtjev za registraciju dionica i onda oni taj zahtjev potvrđuju na govornom automatu SKDD-a (broj telefona 4607 300), za što im je potreban PIN.

Daju nalog za prodaju na burzi.

Trećeg radnog dana mogu zatražiti isplatu novca.

Prodaja MOL-u: sporije i jeftinije

MOL dioničarima preko SKDD-a na kućnu adresu šalje obrasce za prihvat ponude.

Obrasci se ispune i ovjere kod javnog bilježnika, za što trošak snosi MOL.

Obrasci se šalju na naznačenu adresu.

MOL dioničarima do kraja siječnja isplaćuje iznos.

MOL objavljuje izvješće o preuzimanju određenog broja dionica.

Središnje klirinško depozitarno društvo evidentira koliko je MOL skupio Ininih dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:40