SITUACIJA U HDZ-U

Miru Kovača na mjestu šefa Odbora mogao bi zamijeniti Davor Ivo Stier?

Kako doznajemo, za poziciju Kovačeva nasljednika u igri su tri imena - Marijana Balić, bivša Plenkovićeva asistentica iz Bruxellesa, zastupnik iz Osijeka Domagoj Mikulić i Stier
Miro Kovač i Davor Ivo Stier
 Boris Kovacev / CROPIX

Samo dan nakon što je uvjerljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima, Andrej Plenković odlučio se za sankcije prema dvojici kandidata iz Opcije za promjene - svog protukandidata Mira Kovača smijenio je s mjesta predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, a donedavnog zamjenika Milijana Brkića s funkcije potpredsjednika Sabora.

I dok je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća održane u ponedjeljak navečer Plenković odmah najavio kako će na Brkićevo mjesto doći politički tajnik stranke Ante Sanader, ime Kovačeva nasljednika zasad je ostalo nepoznato.

Iznenađenje

No, kako doznajemo, za tu poziciju u igri su tri imena - Vukovarka Marijana Balić, bivša Plenkovićeva asistentica iz Bruxellesa, potom zastupnik iz Osijeka Domagoj Mikulić, ali i Davor Ivo Stier koji se kao kandidat Plenkoviću suprotstavljenog tabora - Opcija za promjene - natjecao za mjesto potpredsjednika HDZ-a.

Stier je, inače, već član Odbora za vanjsku politiku, a njegovo ime u ovoj kombinaciji izazvalo je iznenađenje među nekim HDZ-ovcima jer su, kako kažu, nakon Brkića i Kovača, očekivali određene sankcije i za Stiera, te Tolušića. No, Plenković se očito odlučio za drugačiji pristup, s obzirom na informacije da ni Tomislav Tolušić, navodno, neće biti smijenjen s mjesta voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

- U slučaju Brkića i Kovača ne radi se o osveti. To je bio logičan potez nakon ovakvog rezultata na unutarstranačkim izborima gdje je članstvo dalo veliku potporu Plenkoviću. Njih dvojica otvoreno su govorili kako stranka s Plenkovićem ide u pogrešnom smjeru, te kako ih vodi u poraze, pa je logično da ne mogu ostati na tim funkcijama u Saboru - komentirao je sugovornik iz vrha HDZ-a, koji očito smatra da su tijekom kampanje za unutarstranačke izbore Stier i Tolušić nastupali korektnije prema Plenkoviću nego smijenjeni dvojac - Miro Kovač i Milijan Brkić.

Rezultati

Novi-stari predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pobijedio je na unutarstranačkim izborima svog jedinog protukandidata Miru Kovača u svih 20 županija kao i u Gradu Zagrebu, s prosječnom razlikom 79 naspram 21 posto.

Najdramatičnija razlika u Plenkovićevu korist zabilježena je u Varaždinskoj županiji (92,11 prema 7,89 posto), a Kovač je šefu stranke najozbiljnije zaprijetio u Zagrebu gdje je osvojio 2151 glas, odnosno 37,76 posto. Više od 30 posto glasova Kovač je osvojio još samo u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved (iz Plenkovićeva tima) pobijedio je svog protukandidata iz Kovačeva tima Ivana Penavu u svim županijama, osim u Vukovarsko-srijemskoj. Na “domaćem” terenu vukovarski gradonačelnik Penava pobijedio je ministra branitelja s 52,2 naspram 47,8 posto glasova.

Penava se Medvedu opasno približio još samo u Zagrebu, gdje je osvojio 42,89 posto glasova, i u Virovitičko-podravskoj županiji (41,24 posto). Upravo su u toj županiji kandidati iz Kovačeve Opcije za promjene ostvarili najbolje rezultate. Bivši župan Tomislav Tolušić osvojio je na “svom” terenu uvjerljivo najveći broj glasova od svih 9 kandidata koji su se natjecali za četiri potpredsjednička mjesta u stranci.

Tolušić (tim Kovač) osvojio je 2068 glasova, drugi i treći su s gotovo upola manje glasova završili Ivan Anušić i Oleg Butković (tim Plenković), a među prva četveroplasirana u toj županiji uspio se “ugurati” još jedan kandidat iz Kovačeva tima - Davor Ivo Stier. To je ujedno jedina županija u kojoj su Kovačevi kandidati za potpredsjednike HDZ-a uspjeli odigrati “neriješeno” s rivalima iz Plenkovićeva tima.

Plasman

Stier - ukupno najbolje plasirani potpredsjednički kandidat iz Kovačeva tima - najbolji rezultat zabilježio je Zagrebu gdje je s 2786 glasova osvojio drugo mjesto (iza Olega Butkovića). No, dobar rezultat u Zagrebu Stieru ipak nije pomogao da bude izabran za jednog od četiri potpredsjednika HDZ-a - završio je na koncu kao petoplasirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:16