NAKON HAVARIJE

MISA U FRANCUSKOJ ZABRINULA MNOGE U HRVATSKOJ 'To ne znači da smo ostali bez nade, nije to bila misa zadušnica. Potraga se nastavlja'

 
 Privatni arhiv

Nije to bila sveta misa zadušnica za pomorce s Bourbon Rhodea, bila je to misa molitve i nade. Uvijek su se naše majke, bake, žene molile i u neverama palile lumine za svoje pomorce. Molile su se svetom Nikoli, svetom Anti, Majci Božjoj... i upravo to isto i mi smo uradili u petak u najvećoj crkvi u Marseilleu, zavjetnoj crkvi pomoraca i ribara...

Javlja nam to iz Marseillea pelješki kapetan Alenko Radović, koji je prisustvovao ceremoniji u crkvi Notre Dame de la Garde. Mnogi su u Hrvatskoj, naime, na neki način osudili održavanje te ceremonije, smatrajući licemjernim da se održava misa za ljude koji su možda još uvijek živi.

Iz tog razloga je službena Facebook stranica Bourbon Offshore, francuske kompanije s flotom od više od 500 offshore brodova, zasuta kritikama rodbine i prijatelja nestalih u havariji Bourbon Rhodea.

Pomorci mogu mnogo izdržati

Međutim, prema svjedočanstvu kapetana Radovića, čovjeka koji ima matrikulu punih 50 godina, a već dugo vremena živi na relaciji Pelješac - Marseille, nema razloga za tako nešto.

Privatni arhiv

- Ni u jednom trenutku nije bilo spomena da je to misa zadušnica, a među brojnim okupljenima, od kojih su većina pomorci, moglo se čuti kako i dalje postoji nada da su sedmorica nestalih članova posade živi. I sam sam mnogo puta plovio tim vodama, na tom dijelu Atlantika je mirno, toplo more... Pod uvjetom da su se ukrcali na splav i ako su smireni, zdravi i snalažljivi, pomorci mogu jako puno izdržati u tim uvjetima - tvrdi ovaj iskusni morski vuk, rodom iz Potomja na Pelješcu.

Iako je, dakle, prošlo već gotovo mjesec dana od havarije Bourbon Rhodea, i on smatra da je moguće da su nestali članovi posade još uvijek živi, a njegovo mišljenje, ponavlja nam, dijele mnogi koji su prisustvovali misi služenoj u Crkvi Notre Dame de la Garde, zavjetnoj i ujedno najvećoj crkvi u Marseilleu, zaštitnici pomoraca i ribara.

Misi je, među ostalima, prisustvovao i Jacques d’Armand de Chateauvieux, generalni direktor kompanije Bourbon punih 40 godina, još od 1979. I on je, kaže nam kapetan Radović, biranim riječima govorio o svojim pomorcima, o svojoj boli zbog događaja i o nadi.

Zanimalo nas je kako to da je prisustvovao misi u Marseilleu. Evo kako. Godinama je, objašnjava nam, plovio na “Alžircu”, supruga Suzanne mu je Francuskinja, pa ga je tako život i odveo u taj francuski grad.

Očenaš na hrvatskom

Budući da je iskusni kapetan i inspektor sigurnosti za brodove koji prevoze plinove, a supruga mu Suzanne već godinama u Francuskoj pruža pomoć hrvatskim pomorcima koji se nađu u nevolji posjećujući ih u bolnicama..., ima mnogo poznanstava u Marseilleu i jako je poznat u tamošnjim pomorskim krugovima.

Privatni arhiv

Tako ga je kapetan Jean-Philippe Rigoud, lučki kapetan i diacre (civil koji je zaređen i može održavati mise) i pozvao da prisustvuje misi i izmoli Očenaš na hrvatskom jeziku. Očenaš se, kaže nam kapetan Radović, molio na svim materinjim jezicima 14 članova posade Bourbon Rhodea i na francuskom.

Kapetan Radović nam je poslao i fotografije s mise na kojima smo uočili i to da su prvi put od tragedije javno obznanjena i imena svih članova posade. Među njima je, uz hrvatskog kapetana Dina Miškića (a koji je također podrijetlom Ukrajinac), i Rus (spašeni Igor Morozov), Filipinac (Edwin Furog), državljanin Južnoafričke Republike (Frank William Isaacs), a ostali su Ukrajinci.

Podsjetimo, Bourbon Rhode, tegljač i jedan od brodova francuske kompanije Bourbon Offshore, potonuo je 26. rujna 2019. usred Atlantika kad ga je sustigao uragan Lorenzo na 1200 nautičkih milja udaljenosti od Martiniquea. Nakon dva dana pronađeni su i spašeni na jednoj splavi Ukrajinci Dmitrij Marčenko i Jevgenij Nikolov te Rus Igor Morozov.

Kasnije je pronađeno i četvero mrtvih članova posade, ali nikada nisu obznanjena njihova imena. Među nestalih sedam članova posade su Dino Miškić, Edwin Furog, ali, zanimljivo, prema ukrajinskim medijima, i šestero njihovih državljana, budući da navodno tijelo jednoga pronađenog pomorca do sada nije identificirano...

U ovoj velikoj pomorskoj tragediji još je jako puno otvorenih pitanja, a ono što rodbinu i prijatelje nestalih najviše boli jest činjenica da je potraga za njima, usprkos tome što nisu pronađene čak tri od četiri splavi na brodu, praktički spala na promatranju satelitskih snimki i uputi brodovima koji prolaze tim područjem da pažljivo motre.

Iako su u Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost (EMSA) planirali da će snimanje satelita koje koriste u potrazi za nestalim pomorcima trajati do kraja prošlog tjedna, ono se i dalje nastavlja. Potvrdila nam je to jučer direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac koja kaže da, nažalost, dosad ništa nisu pronašli na tim snimkama koje se analiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:18