TKO ĆE VODITI SDP?

Mišel Jakšić: Za tjedan ili dva odlučit ću hoću li se kandidirati za predsjednika stranke

Peđa Grbin je zasad jedini koji je javno najavio svoju kandidaturu za Bernardićeva nasljednika
Mišel Jakšić
 Željko Hajdinjak/Cropix

- Ne, ne otklanjam mogućnost da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a, ali nisam još donio konačnu odluku. Kad si gradonačelnik, kad postaneš i saborski zastupnik, kad imaš rezultate iza sebe pa dobiješ i neki broj preferencijalnih glasova, naravno da bi bilo smiješno reći da ne razmišljaš o kandidaturi. Dakle razmišljam, čekam, razgovaram s kolegama.

Za tjedan, najdalje dva, odlučit ću i pustiti bijeli ili sivi dim - odgovorio nam je jučer tridesetčetverogodišnji gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na naše pitanje jesu li točne spekulacije da bi mogao biti jedan od kandidata za predsjednika SDP-a.

Peđa Grbin je zasad jedini koji je javno najavio svoju kandidaturu, a unutarstranačka grupacija koja je pomogla Bernardiću da se popne na vrh SDP-a nakon izbornog brodoloma uporno traži svog novog kandidata.

Svjesni su, kažu naši sugovornici iz SDP-a, da ne mogu dobiti utrku za predsjednika stranke, ali pokušavaju dvije stvari - odgoditi unutarstranačke izbore kako bi se konsolidirali i pronaći dovoljno jakog kandidata koji bi držao na okupu Bernardićevu struju i osigurao joj ulazak u stranačka tijela.

I dok jedni izvori iz SDP-a tvrde da je koprivnički gradonačelnik koji je na tu poziciju izabran na lokalnim izborima 2017. još mlad, bez dovoljne političke težine da bi mogao biti ozbiljan kandidat za čelnu poziciju, drugi tvrde da Bernardićeva struja i nema puno izbora.

Prvi izbor te struje je bivši predsjednik Uprave Podravke i bivši savjetnik izvanredne Uprave Agrokora, Zvonimir Mršić. Međutim, Mršić nije bio na listi za Sabor i nema saborski mandat, a lider najjače oporbene stranke mora imati izborni legitimitet i Sabor kao glavnu pozornicu za afirmaciju stranačkih politika.

Za razliku od Mršića, Mišel Jakšić je u II. izbornoj jedinici osvojio saborski mandat. Iako je na prošlim unutarstranačkim izborima podržao Orsata Miljenića, Bernardić mu je na ovim izborima u II. izbornoj jedinici dao visoko treće mjesto na izbornoj listi, a osvojio je i 11,10 posto preferencijalnih glasova.

- Bilo bi najbolje da imamo jednog kandidata koji bi okupio suprotstavljene struje. U situaciji kad je stranka iznutra podijeljena, a predsjednik se bira po načelu jedan član - jedan glas, podjela oko dva kandidata mogla bi zaoštriti unutarstranačke podjele i dodatno oslabiti stanku - rekao nam je sugovornik iz vrha stranke.

Osim nepoznanice hoće li Grbin biti jedini kandidat za predsjednika SDP-a, još jedno važno pitanje nadvija se nad SDP-om, a to je sastav Zastupničkog kluba. Bernardić je napučio izborne liste i saborski klub SDP-a svojim kadrovima.

Novi lider SDP-a mogao bi se suočiti s istim problemom koji je u prošlom sazivu Sabora imao Bernardić - da značajan dio svog Zastupničkog kluba doživljava nelojalnim.

SDP uskoro mora odlučiti i tko će ući u Sabor umjesto četiri izabrana župana na listi Restart koalicije i eurozastupnika Freda Matića. Dosad je odluku o zamjenama donosio šef SDP-a, ali Bernardić se ne želi izjasniti ni o tome hoće li svoj mandat prepustiti stranici, a kamoli o tome tko će u Sabor umjesto župana i Freda Matića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:37