STRAH U GROBNIKU

'Mislile smo da je naša miljenica negdje odlutala u šumu, krenuli smo za njom, a onda smo shvatili da ju je zaklala i gotovo cijelu pojela zvijer!'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Napad vuka na domaće životinje na Grobniku uznemirio je stanovnike. Naime, prije dva dana pronađena je pojedena koza, a analiza vještaka potvrdila je da ju je zaklao vuk, objavio je RTL.

Lovci napominju da razloga za paniku nema jer "vuk gotovo nikad neće napasti čovjeka". No, Grobničani su ipak u strahu.

Bilo je jutro kad su vlasnice stado pustile na ispašu. Koze su kao i obično krenule svojim putem, ali ne predaleko.

- Nakon nekog vremena shvatile smo, jer one se malo raštrkaju pa ne možeš baš sve kontrolirati, da nam jedna nedostaje. Krenule smo je tražiti praktički po cijeloj šumi, jer smo mislile da je tražeći nas možda zalutala... Međutim, tek kad smo se vratile do štale, shvatile smo da je ona 20 metara dalje potpuno pojedena - rekla je vlasnica stada Stella Hrabar.

Ovo za njih nije, kažu, obično stado. Ne drže ga zbog mesa ili mlijeka, već zbog ljubavi. A boje se da bi vukovi i njih mogli napasti.

Grey Wolves at Knowsley Safari Park, Image: 244831025, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy
sivi vuk

- Puno toga u životu nam se promijenilo i ne možemo više biti toliko slobodni kao prije. Što se tiče njih, one će biti u svakom slučaju tu bliže selu. Nećemo baš više toliko ići po šumi - rekla je vlasnica stada Tina Krupić.

Od 2016. godine na području Grobnika prijavljeno je 12 napada divljih životinja na domaće.

- Vukovi su ostali bez svoje prirodne hrane, a to je srneća i jelenska divljač. Pogotovo srneća divljač koja se povukla iz lovišta ne u blizinu naselja, nego u samo naselje i vuk je došao za svojom hranom - objavio je Zoran Lukić, glavni lovnik Lovačkog društva Jelen.

Zoran je lovac 40 godina. Čovjek se, napominje, ne mora bojati vuka.

- Od '46. godine, koliko sam ja upućen, nije zabilježen niti jedan napad vuka na čovjeka. Teško da ćete ga sresti, vuk će vas na vrijeme primijetiti i udaljit će se. Uglavnom, vuk zazire od čovjeka, boji ga se, izbjegava ga - rekao je Lukić za RTL.

Vuk je trajno zaštićena životinja i lovci tu ne mogu ništa učiniti. Ne vjeruju da se može realizirati ideja da ih se uhvati i premjesti.

Stella i Tina s razlogom su potresene, ali svjesne prednosti i mana života pokraj šume. Nadaju se da se ništa slično više neće ponoviti. Koze će odsad morati držati u blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:58