Riješen misterij

Mislili ste da je zabranjeno brati visibabe? E nije baš tako, čini se prema ovoj odluci Inspektorata..

Ljubitelji rezanog cvijeća mogu ubrati samo pet stručaka širine obuhvata palca i kažiprsta i to nikako ne smiju prodavati na tržnicama

Visibabe

 Darko Tomas/Cropix

Želite li svoj stan ukrasiti proljetnim cvijećem, dobro pripazite koliko ćete ga ubrati. Državni inspektorat je, naime, na svojim službenim stranicama upozorio kako i za sakupljanje cvijeća za osobne potrebe postoje vrlo detaljni uvjeti.

Tako ljubitelji rezanog cvijeća mogu ubrati samo pet stručaka širine obuhvata palca i kažiprsta, odnosno do 2 kilograma stabljika s listovima i cvjetovima ili po kilogram cvjetova, kilogram listova i pola kilograma pupova.

Dozvoljeno je sakupiti I kilogram mahovine dnevno. Želite li proljetnice uzgojiti u svom vrtu, za to možete iskoristiti svega pet pojedinačnih lukovica, gomolja ili korijena.

Druga varijanta je sakupiti do pola kilograma sjemena. Sve to kako bi se spriječilo da biljka potpuno nestane s nekog staništa. "Iako se branjem nadzemnih dijelova proljetnica iz prirode za osobne potrebe one skroz ne ugrožavaju, uvelike se degradira estetska vrijednost prirode.

Sakupljanje cijelih biljaka pak može utjecati na veličinu njihovih prirodnih populacija", upozorava Državni inspektorat.

Želite li cvijeće ubrati i kasnije prodati, kriteriji su još stroži – strogo je zabranjeno brati zaštićene vrste proljetnica, primjerice velecvjetni kukurijek, a za branje visibaba, ljubica, pasjeg zuba ili drijemovca potrebno je ishoditi dopuštenje Ministarstva i održivog razvoja.

Tako, naime, pripisuje Zakon o zaštiti prirode kada se zavičajne divlje vrste žele prodavati. One koji se na njegove odredbe ogluše očekuju kazne od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu, od 7.000 do 30.000 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 10.000 do 40.000 kuna za fizičku osobu obrtnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2022 15:26