ODLAZAK ‘DINOSAURA‘

Mislilo se da su nedodirljivi, da su im mandati zacementirani, a kad ono - hladan tuš!

Čačić je izgubio od HDZ-ovca Strička, Čehok od SDP-ovca Bosilja, Dumbović od HDZ-ove Magdalene Komes, a Bajs od Marušića
Damir Bajs, Radimir Čačić, Ivan Čehok i Darinko Dumbović
 Cropix

Četvorica političkih veterana jučer su izgubila svoje, dosad se činilo zacementirane mandate. Radimir Čačić više nije varaždinski župan niti je Ivan Čehok gradonačelnik Varaždina, Damira Bajsa pobijedio je politički novak, a Darinko Dumbović pao je nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju i njegovu Petrinju. Pozicije su ga stajali afere i netransparentnost u obnovi grada.

Radimir Čačić izbore je izgubio od Anđelka Strička, šefa županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika, koji nije bio previše voljan kandidirati se za župana. Ta se pozicija unaprijed činila izgubljena jer HDZ je samo jednom imao župana i gradonačelnika u Varaždinu. I sam premijer Plenković bio je iznenađen pobjedom.

- Nisam bio siguran da tu možemo pobijediti - rekao je.

Ironično je da je popularnost HDZ-u u Varaždinskoj županiji narasla zahvaljujući ekipi mladih gradonačelnika i načelnika s juga županije, s kojima je Anđelko Stričak u gotovo otvorenom neprijateljstvu. HDZ Varaždinske županije nije jedinstven i sada svi iščekuju vidjeti kako će se Stričak kao župan nositi sa svojim stranačkim oponentima.

Iako nije to javno rekao, ovo su bili zadnji izbori Radimira Čačića. Arhitekt i student s Harvarda, u politici je od osnivanja hrvatske države, u mandatu Zorana Milanovića bio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Za Račanove Vlade bio je ministar javih radova i graditeljstva.

Političku je karijeru zamrznuo kad je 2012. godine donesena presuda da mora u zatvor zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj, u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Nakon odsluženja kazne vratio se u politiku, na izborima 2017. godine dobiva izbore za župana, a četiri godine poslije gubi.

I Čehok je, kao i Čačić, bio favorit ovih izbora, iako u znatno manjoj mjeri. On je u zadnjoj godini mandata u platformi Budimo grad dobio snažnu oporbu.

Čehoka je pobijedio Neven Bosilj (SDP), a gradom će upravljati uz podršku kandidata platforme Budimo grad i Čačićevih Reformista.

Budimo grad, najveće iznenađenje izbora u Varaždinu dosad, svoje je glasače indirektno pozvao da jučer svoj glas daju Nevenu Bosilju.

Čehoka je mandata, smatra se, koštala suradnja s kontroverznim poduzetnikom Davorom Pataftom, koji se i sam kandidirao za gradonačelnika. Nakon što je ispao iz utrke, u tjedniku iza kojega stoji, a koji se tiska u 50.000 primjeraka i besplatno se dijeli po županiji, žestoko je agitirao za Ivana Čehoka i otvoreno blatio oponente. Njih su dvojica zajedno bili optuženi za niz malverzacija na štetu Grada Varaždina. Ivanu Čehoku optužnice i dalje prijete.

Izbore je izgubio za 200 glasova i najavljuje provjeru "sumnjivog" glasanja stanara varaždinskog Doma umirovljenika.

Damira Bajsa, koji je dužnost bjelovarsko-bilogorskog župana, s kratkotrajnim prekidima zbog viših funkcija, obnašao punih 16 godina, pobijedio je politički novak Marko Marušić. Marušić je dosad bio aktivan samo u stranačkoj mladeži i prva važnija funkcija bit će mu mjesto župana. Osvojio ga je suvereno, s čak 1500 glasova više od veterana Bajsa.

Bajs je na ove izbore izašao u, reći će oponenti, "nakaradnoj" koaliciji sa SDP-om i Domovinskim pokretom.

Ovo je prva pobjeda HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 1997. godine. Zasluge pripisuju Dariju Hrebaku, HSLS-ovu gradonačelniku Bjelovara, u Hrvatskom saboru koalicijskom partneru HDZ-a.

Darinko Dumbović bio je uvjeren da izbore u Petrinji neće izgubiti. U sedmom desetljeću života, ugostitelj po zanimanju, u politici je od 1990. godine. Iz HNS-a je prije šest godina prešao u Čačićeve Reformiste i na izborima za gradonačelnika 2017. godine osvojio drugi mandat.

Nakon brojnih prozivki za nered u dodjeli humanitarne pomoći nakon potresa koji je pogodio Baniju i otkrivanja afera u vezi s njegovom imovinom, napade je pripisao predizbornoj kampanji HDZ-a. Magdalena Komes (HDZ) pobijedila ga je s čak 2000 glasova više.

Sinoć smo pokušali kontaktirati ove izborne gubitnike, no nitko od njih nije nam se javio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:44