ZBRAJANJE ŠTETE

‘Mislio sam da će mi mozak proključati!‘... Mačke su oslijepile od vrućine, životinje su skončavale u groznim mukama

Koliko se pamti, ovo je najgora kataklizma koja je zadesila misto, kaže predsjednik MO Rasline Marko Lokas

Mjesto Raslina u zaleđu Vodica teško je stradalo u požaru

 Luka Gerlanc/Cropix

U četvrtak ujutro bura je stala, ali sve se u daljini dimilo, kao u nekim apokaliptičnim prizorima nakon nuklearnog rata. Požarište veličine 3300 hektara. Vatrogasna vozila jure pored barijera, sirene u daljini, zvuk kanadera miješa se s pjesmom cvrčaka…

- Ne možete obilaznicom! - odlučno će policajci, pa se spuštamo u Tribunj, taman da uhvatimo kadrove triju kanadera kako hvataju more među jahtama i brodicama.

Gadno je bilo

"Napadamo" požarište s južne strane, prije Šibenskog mosta nailazimo na vatrogasce koji drže crtu obrane prema Vodicama.

- Cilu noć smo se tukli, bilo je gadno - kažu nam vatrogasci iz DVD-a Zablaće.

- Kako je bilo?

- Gadno.

- Di ste bili?

- A svuda okolo. Od jučer smo, nismo išli kući.

- Di je bilo najgore?

- A ne znam ti, stari, svugdi je gorilo. Branile se kuće, svašta se radilo. Ima ga previše. A dok sve snage dođu, to ti je… Ja sam jučer reka 800 - 900 hektara, a čujem da je priko 3000. Ajde da i to doživim. Koji nam je plan? A ne znam, šta kažu šefovi. Ovdi smo mi, DVD Biskupija, Pirovčani...

Šesna vatrogaskinja na cisterni ne želi se predstaviti. Ipak doznajemo da je Mara iz Dubravica. Zeza je fotoreporter Luka za duge noktiće, a ona se brecne: nisu bili dugi noktići jučer od 4 popodne pa do sada! Onda nije smetalo, ne da se. Nema šale sa ženama vatrogascima, pogotovo kad imaju staž od 10 godina.

Ovo joj je najgori požar do sada, noć je provela braneći kuće, pa i same Vodice i Srimu na obilaznici. Pomogla je kako čujemo i Torcida, puno DVD-ova s kontinenta, ujutro su krenuli kanaderi, vjetar je okrenuo na levanat, pa je požar okružen - kaže Antonio Begić iz DVD-a Pirovac.

Dok razgovaramo s vatrogascima, eto im i šefa, županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić. Daje upute iz terenca što i kako - radiostanicom.

Sve pod nadzorom

- Radi se na dogašavanjima izdimljavanja. Kanaderi rade uz samu Raslinu, ali u ovom trenutku kontroliramo cijelu situaciju, sve smo opasnosti otklonili. Što je najvažnije, nitko nije poginuo, a izgorjelo je dvadesetak kuća. Stanovnici su evakuirani u Šibenik, ukupno 350 vatrogasaca je na terenu - informira nas zapovjednik.

Krećemo tamo gdje je najgore. Raslina. Lijepo mjestašce izgleda kao da ga je zahvatila nuklearna eksplozija. Nagorjele i potpuno izgorjele kuće, kokošinjci puni peradi koja je skončavala u najgorima mukama, ljudi još uvijek zbunjeni, dezorijentirani.

Izgorilo je najmanje šest kuća, neke tuto kompleto, neke samo dio. Samo da nije bilo ljudskih žrtava, a moglo je. Prijatelju, temperatura je bila tako visoka da sam mislio da će mi mozak proključati. Ovdje smo na rivi potapali dicu i starije u plićak.

Spasio nas je načelnik Bilica koji je poslao glisere koji su pokupili ljude i dicu i spasili ih. Ostali su samo oni mještani koji su mogli braniti misto. Izbacivali smo boce od plina iz dućana, šiške od bora letjele su kao projektili 200 metara. Gdje bi pale, izbijao je požar. Iza leđa ti gori. Nismo mogli imati pomoć jer se vatrogasci nisu mogli ni probiti do nas pa smo tukli granama po vatri - govori nam Zdravko Lokas iz Rasline, koja od jučer nema ni struju ni vodu.

- To je bilo abnormalno. Ma kakav rat… Ovo tučeš granama, a ne da se beštija. Dođe ti da se popišaš na vatru ne bi li je ugasio. Ne znaš što učiniti od muke. Mi smo ostali u klinu, gušiš se, umireš. Od vrha brda do nas vatra je bila za minutu i po. I šišti ko zmija dok se spušta, plamen se probija. Da su kuće bile obložene stiroporom, sve bi izgorile - kaže Zdravko.

Bura kao benzin

Izgorjeli brodovi izvučeni na kraj, automobili od kojih je ostao samo lim, Sveta Kata, arheološko nalazište na koje su ponosi u Raslini, poharano stihijom. Nema te vatrogasne sile koja je mogla spriječiti vatrenu stihiju na ogromnoj površini pogonjenu burom kao benzinom.

Rudolfu Gulinu kuća je djelomično izgorjela, a kuća njegova pokojnog brata u cijelosti.

- Bio je užas. Poliva sam gumom kuću, ali isto je uvatilo. Iz bratove kuće svi su morali izaći, nije se mogla spasiti. Sad s nje padaju kupe i grede - kaže Rudolf dok ukućani iznose natopljene madrace iz kuće mokre od gašenja.

Njegov unuk Karlo izvlači iz bratove kuće mačke.

- Dvije su oslijepile od vrućine, pokazuje nam. Penjemo se oprezno uz izgorjelu kuću. U unutrašnjosti užasan prizor. Nekoliko maca previja se po podu od bolova. Da im barem netko može skratiti muke. Prizor koji kida srce. U obližnjem kokošinjcu sve su životinje izgorjele.

Dok silazimo, grede koje još tinjaju opasno krckaju. Fotoreporter Luka u pravi trenutak izmiče, dok se iza njega ruši greda uz tresak. Opasan život u Raslini.

Predsjednik MO Rasline Marko Lokas kaže nam kako se bilanca još zbraja.

image

Posljedice požara kod Vodica

Luka Gerlanc/Cropix

Izgorjeli bager

- Tri kuće su skroz izgorjele, pet-šest kuća je nagorjelo. Vinogradi, maslinici, domaće životinje, automobili, brodovi, kamperi, dosta štete ima. Jedan je čovjek slomio nogu preskačući zid, pravo je čudo da nitko nije poginuo. Sa strujom je teško, puno je stupova izgorjelo.

Koliko se pamti, ovo je najgora kataklizma koja je zadesila misto. Godine 2017. bio je sličan požar, ali do ulaza u selo. Bio je jutros ministar Božinović, župan je reka doći ovih dana… Trebat će vremena dok se oporavimo, štete će biti velike.

Vito Lokas branio je Raslinu dok se vatra prišuljala njegovu imaju na kojemu je zahvatila potpuno novi i vrijedni bager i druge strojeve. Nekome je vatra progutala automobil, kokošinjac, brod, vrt, garažu. Malo tko da je prošao "lišo".

Crna srijeda za Raslinu i vodičko zaleđe. Ne ponovilo se!

image

Mjesto Raslina u zaledju Vodica nakon požara

Luka Gerlanc/Cropix
image

Raslina

Luka Gerlanc/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07