ZABAVNO ILI?

Mislite da je ovo scena iz SF filma? Ne, ovaj robopas upravo šeće Velikom Goricom! Video je pomalo jeziv...

Ovaj ‘pas‘ trenutno je na daljinskom upravljanju, ali autonoman je, ima zadatak koji obnaša i po završetku istog vrati se napuniti

Robopas u Velikoj Gorici

 VG Danas

Vlasnici jedne velikogoričke tvrtke odlučili su se gradom prošetati s malo drugačijim ljubimcem pa su se prolaznici iznenadili kad je pokraj njihovih nogu prošetao "robopas".

Redakcija portala VG Danas srela ga je na križanju Matice hrvatske i Trga kralja Petra Krešimira IV., gdje je ovaj zanimljivi robotski pas radoznalo "njuškao".

- Riječ je o komercijalnom proizvodu rađenom po narudžbi, dakle nije unikat, ali unikatno je njegovo programiranje i način na koji se koristi - rekao je Milan Rajčević iz goričke tvrtke Notum Robotics.

- Ovaj ‘pas‘ trenutno je na daljinskom upravljanju, ali poanta je da radi sam, da je autonoman, da ima zadatak koji obnaša i po završetku istog vrati se napuniti - objasnio je Rajčević otkrivši kako i od drugih poslovnih partnera imaju upita za ove zanimljive i atraktivne "ljubimce", a primjene mogu biti stvarno raznolike.

- Ima dosta primjena. Razmišljali smo čak o primjeni robopasa za spašavanje, da se upravo on, a ne ljudi, šalje na snimanje na teško dostupna mjesta, kao na primjer kod požara, tako da ima zanimljivih mogućnosti za koje se mogu programirati - otkrio je Rajčević za VG Danas dok je robopas šetao oko njih.

- Išli smo nešto obaviti pa je pošao s nama, ima 30 kila pa je svakako lakše da i on šeće umjesto da ga nosimo - zaključio je kroz smijeh Rajčević i produžio s robopasom natrag na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 08:21