DOLAZAK PAPE

Misterij Kaptola u HNK: Mesić je ljut jer ga nisu pozvali, Milanović ipak stiže, a popis većine uzvanika ostaje tajna

Biskupi tvrde da na popis uzvanika nisu stavili nikoga od bivših državnih dužnosnika, ali su među 16 izabranih bivša ministrica i potpredsjednik Vlade

ZAGREB - Osim središnjeg misnoga slavlja na Hipodromu, kao najvažniji događaj u sklopu dvodnevnoga posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj bit će prijem u Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu navečer, tijekom kojeg će papa Benedikt XVI. održati govor.

Potpisao ugovore

Događaj u HNK organizira Hrvatska biskupska konferencija (HBK) koja je pozive za njega uputila na 700 adresa. Pozvani su, kako doznajemo, predstavnici institucija vlasti, predstavnici svih parlamentarnih stranaka, saborski zastupnici koji su potpredsjednici Sabora, predsjednici klubova i saborskih odbora, svi predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, svi članovi HAZU, dekani fakulteta, predstavnici kulturnih institucija, dio znanstvenika te neki predstavnici gospodarskog i javnog života u Hrvatskoj.

PAPA U HRVATSKOJ: Sve što biste trebali znati o posjetu Svetog Oca

U HBK ne žele previše objašnjavati koji im je bio glavni kriterij za odabir uzvanika u HNK, kao ni po kojem su ključu odabrali 16-oricu uzvanika koji će nakon Papina govora u HNK dobiti priliku rukovati se s njim i razmijeniti nekoliko rečenica.

Međutim, kriterij odabira uzvanika u HNK, kao i odabira 16-ero povlaštenih koji će Benediktu XVI. stisnuti ruku, izazvao je stanovite kontroverze. Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji je 2003. bio domaćin trećeg posjeta pape Ivana Pavla II., a koji je potkraj predsjedničkoga mandata posjetio i papu Benedikta XVI., nije među 700 uzvanika pozvanih na Papino obraćanje u HNK. U HBK zaobilaženje jedinog živućeg bivšeg predsjednika države ne žele posebno objašnjavati.

Svečani zastor

Ističu tek da na popis uzvanika za HNK nisu stavili nikoga od bivših državnih dužnosnika, što i nije do kraja točno ako se zna da je među 16 onih koji će se rukovati s Papom bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić te bivši potpredsjednik Vlade Jure Radić, koji je uime hrvatske Vlade 90-ih potpisao sva četiri ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Među 16 odabranih su metropolit Jovan Pavlović, muftija Ševko Omerbašić i rabin Lucijano Moše Prelević, ali sjenu na ekumenski ton toga susreta baca činjenica da među njima nema ni jednog predstavnika protestantskih crkava u Hrvatskoj.

Iako se spekuliralo da u HNK neće doći ni šef najveće oporbene stranke Zoran Milanović, on je jučer takve informacije odlučno demantirao: - Duboko poštujem Papu i vrlo radi ću doći - najavio je Milanović. Tvrdi kako su medijski napisi da ne želi doći jer je nezadovoljan načinom na koji mu je stigao poziv - podmetanje.

- Uvjeren sam da Crkva s tom informacijom nema nikakve veze, a ovo drugo - zna se - rekao je aludirajući na HDZ-a.

Program u HNK režira Krešimir Dolenčić, scenografiju je napravila Dinka Jeričević, a aranžer cvijeća je Saša Šekoranja. Na svečano ukrašenoj pozornici u pozadini će se nalaziti svečani zastor Vlahe Bukovca “Hrvatski preporod” te Ophodni križ iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:54