KOMPANIJE S DJEVIČANSKIH OTOKA

MISTERIJ KOMPANIJA S DJEVIČANSKIH OTOKA Otkrivene još dvije off shore tvrtke koje su podmirivale troškove kreditnih kartica obitelji Todorić

Vještak se posebno pozabavio tajanstvenim poslovnim odnosom Agrokora i off shore tvrtki
Ivica Todorić
 Ranko Suvar / CROPIX

U istrazi protiv Ivice Todorića i ostalih okrivljenih osoba u aferi Agrokor dosad se spominjala off shore tvrtka Blake Intertrade SA s Britanskih djevičanskih otoka, koja je bila poslovno povezana s Agrokorom i Agrokorom AG u Zugu, ali pozadina tih odnosa nikada nije rasvijetljena, niti je poznato tko zapravo stoji iza te tvrtke.

Tim se odnosom u svome nalazu pozabavio i vještak Ismet Kamal iz poljske podružnice KPMG-a. No, on je uz tvrtku Blake Intertrade uočio još dvije off shore tvrtke s Britanskih djevičanskih otoka koje su se pojavljivale u odnosima s Agrokorom, čiji je angažman jednako misteriozan. Riječ je o tvrtkama Cargomm International i TAS Trans Atlantic Services Ltd.

Podmirio dug

Te tri off shore tvrtke, čiji su vlasnici nepoznati, zapravo su u konačnici snosile najveći dio privatnih troškova koje su Ivica Todorić, njegova supruga Vesna te djeca Ante, Ivan i Iva Balent napravili po kreditnim karticama na teret Agrokora AG u Zugu.

Kako smo već izvijestili, vještak je utvrdio da su Todorići kreditnim karticama od 2007. do 2016. godine plaćali privatne troškove u ukupnom iznosu od 8,8 milijuna švicarskih franaka, odnosno 49,2 milijuna kuna, koje je podmirio Agrokor AG Zug.

No, pritom je Agrokor Zug te podmirene troškove knjižio kao potraživanja od Agrokora te od off shore tvrtki Cargomm i Blake Intertrade. Određeni dio tih troškova za 2007. i 2008. godinu Agrokor Zug potom je fakturirao Cargommu kao “putne troškove”, a dio troškova za razdoblje od 2009. do 2015. s istim opisom Blake Intertradeu. Ta su potraživanja, prema knjigovodstvu Agrokora Zug, u konačnici podmirena.

- Nisam uspio pronaći popratnu dokumentaciju u Spisu kojom bih objasnio osnovu za prijenos troškova kreditnih kartica kao putne troškove ovim društvima - navodi vještak.

Tko su vlasnici

Zanimljivo je da je vještak za tvrtku Cargomm, koja je u konačnici platila privatne troškove Todorićevih učinjene po kreditnim karticama za 2007. i 2008., uočio da je vjerojatno podmirivala takve troškove za ranije razdoblje, koje nije bio obuhvaćeno vještačenjem, jer je početno stanje potraživanja prema toj off shore tvrtki 2007. iznosilo 1,7 milijuna švicarskih franaka. Osim toga, iako nije mogao pribaviti konkretne podatke o Cargommu, vještak je konstatirao da je na bankovnim izvodima UBS banke, kao nositelj adrese za tu tvrtku naznačena švicarska tvrtka Martar AG u vlasništvu Todorićeva suradnika Branka Tarnika, koja je pružala usluge i Agrokoru Zug.

Vještak pritom spominje i da su na tim bankovnim izvodima “prikazana plaćanja prema Cargomm Internationalu”, ali ne navodi tko je izvršio ta plaćanja.

Ni u pogledu off shore tvrtke Blake International, kojoj su fakturirani privatni troškovi za razdoblje od 2009. do 2015., vještak nije mogao decidirano reći tko je bio njezin vlasnik. No, ipak ju je indirektno uspio povezati s Ivicom Todorićem.

- U Spisu sam našao dokument od 13. kolovoza 2014. godine pod nazivom Blake Intertrade Kto. 206- 273885 USD/EUR u kojem je Ivica Todorić zatražio od UBS-a, švicarske banke, zatvaranje računa društva Blake Intertrade te prebacivanje preostalog stanja na računu na račun Agrokora AG (pretpostavljam da je to Agrokor Zug). Iako Ivica Todorić nije vlastoručno potpisao dokument, u dijelu dokumenta gdje je sadržan potpis tiskano je Blake Intertrade SA, Ivica Todoric. Navedeno sugerira da je Ivica Todorić bio povezan s društvom Blake Intertrade - zaključio je vještak, koji je otkrio još jedan zanimljiv detalj - u službenom glasilu Djevičanskih otoka pronašao je podatak da je Blake Intertrade obrisan iz sudskog registra 1. studenoga 2012. godine zbog neplaćanja godišnje naknade. Unatoč tome, Agrokor Zug je Blakeu ispostavljao fakture za “putne troškove” i za sljedeće tri godine.

Transakcije

Stoga nije ni bilo moguće da ih podmiri Blake Intertrade. No, tada se pojavila tvrtka TAS Trans Atlantic Services, koja je 2014. podmirila potraživanja Agrokora Zug prema Blake Intertradeu.

Ostalo je nepodmireno ukupno gotovo 4 milijuna švicarskih franaka potraživanja prema Blakeu do kraja 2015. koje je onda 2016. podmirio “hrvatski” Agrokor.

Iako se čini da su Todorići preko spomenutih off shore tvrtki ipak zatvorili najveći dio privatnih troškova kreditnih kartica koje su napravili na teret Agrokora Zug, cjelokupni poslovni odnosi tih tvrtki s grupacijom Agrokor i dalje su ostali nerasvijetljeni. Naime, prema dokumentaciji Ureda za sprječavanje pranja novca još 2006. zabilježena je novčana transakcija u kojoj je Agrokor transferirao 9 milijuna eura na račun Blake Intertrade u Švicarskoj.

Osim toga, tvrtka TAS Trans Atlantic Services pojavljuje se kao vjerovnik u postupku Izvanredne uprave Agrokora s potraživanjem od ukupno 77 milijuna kuna. Ta off shore tvrtka se među ostalim žalila na rješenje o postignutoj nagodbi jer joj potraživanja nisu priznata.

Vještaku se ipak potkrala jedna pogreška

Piše da je ovaj izvještaj napisan za Općinski, a ne Županijski sud

Obrana okrivljenika u predmetu Agrokor isticala je, dok vještačenje još nije bilo ni dovršeno, da postoje sumnje u pristranost angažiranih vještaka iz tvrtke KPMG Poljska zbog angažmana članica KPMG-ja za Agrokor, kako u prošlosti, tako i pod izvanrednom upravom.

Vještak Ismet Kamal u svojem se nalazu osvrnuo i na te činjenice.

- Napominjem da su ostale tvrtke članice KPMG-ja pružale usluge Agrokoru i/ili njegovim povezanim društvima u prošlosti te ih je trenutačno angažirala izvanredna uprava Agrokora.

Smatram da ti prethodni i trenutačni angažmani ne umanjuju moju neovisnost i objektivnost i visina moje naknade nije utvrđena na osnovi povijesnih ili budućih prihoda koje je/koje će generirati društva KPMG-jevih članica - naveo je Kamal i napomenuo da je njegova tvrtka KPMG Advisory Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. Poljska neovisna od ostalih KPMG-jevih tvrtki članica.

No, vještaku se, u uvodnom dijelu, a ne sadržajnom dijelu nalaza, potkrala i jedna pogreška. Naime, naznačio je da je ovaj izvještaj “pripremljen za Općinski kazneni sud u Zagrebu (“Sud”), koji će voditi predmet”. Podigne li nadležno Županijsko državno odvjetništvo optužnicu, što je, sudeći prema ovom vještačenju, posve izvjesno da će učiniti, postupak se neće voditi na Općinskom kaznenom sudu, nego na, za predmetna kaznena djela nadležnom Županijskom sudu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 22:55