OD ČEGA ŽIVI GLAVNI OSUMNJIČENIK ZA KORUPCIJU

Misterij lagodnog života Mladena Barišića: Ima tek mirovinu i dva kredita. Na luksuz troši kao i prije

Mladen Barišić, kažu oni koji ga znaju, uglavnom razgovara o ležernim temama. Nikada ne spominje bivšeg šefa Sanadera ili crne fondove
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić u povlaštenoj je saborskoj mirovini koja u prosjeku iznosi desetak tisuća kuna, a ništa od njegove privatne imovine nije blokirano iako mu prijeti optužnica za izvlačenje najmanje 40 milijuna kuna iz državnog proračuna u slučaju Fimi Media. I tako umirovljenik Barišić, doznajemo od njegovih prijatelja, prilično smireno čeka optužnicu.

Prijateljima se ne žali na manjak novca, a najviše ga “brine” gdje će šetati unuku. Može ga se sresti i u gradu. Na kavi u omiljenom kafiću u blizini Maksimira (čak i s nekim od dužnosnika HDZ-a), u šetnji s bliskom prijateljicom Nevenkom Jurak u Samoboru, a i dalje ruča po boljim zagrebačkim restoranima.

Kažu oni koji ga znaju da se ne skida iz skupocijenih Brioni odijela, sa savršeno uređenom muškom frizurom, uvijek novim cipelama. Barišić, vitalni šezdesetogodišnjak, nikome ne djeluje kao da živi pod velikim stresom. Možda to i vješto skriva. Uglavnom razgovara o ležernim stvarima. Nikada ne spominje bivšeg šefa Ivu Sanadera, crne fondove HDZ-a i sve ono što je pokajnički ispričao u USKOK-ove video-kamere još prije godinu dana.

Psiholozi bi kazali da Barišić, ključni svjedok tužiteljstva protiv Sanadera u aferi Fimi medija, potiskuje prošlost i sve ono što radio. Još u pritvoru, tvrde izvori bliski istrazi, nije ga mučilo što će sve reći nego kako je njegova bliska prijateljica Nevenka Jurak. Ona je, u isto vrijeme, bila u Remetincu.

Barišić još uvijek živi u Heinzelovoj, u poznatom Hypo-bloku, sasvim blizu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i svoje kćeri Adrijane. Ona je, pak, u braku s Antom Despotom protiv kojeg se vodi kazneni postupak za uzimanje mita u HEP-u.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 08:14