UBILA IH LAVINA

Misterij na Kavkazu: Nakon čak 38 godina pronađen nestali hrvatski alpinist?

 AP

Točno je 38 godina prošlo od kad je 10. srpnja 1974. godine s ljubljanskog aerodroma Brnik krenula velika jugoslovenska alpinistička ekspedicija na Kavkaz. Penjačku ekipu činilo je 15 alpinista iz Slovenije, BiH, Srbije, te šest u to doba ponajboljih hrvatskih alpinista, a ekspedicija se odvijala u sklopu razmjene tadašnje jugoslovenske i ruske planinarske federacije. Ciljevi su bili usponi na više zahtjevnih vrhunaca u Kavkazu, javlja Novi list.

Nažalost, ambiciozna ekspedicija se nakon dva osvojena vrha pretvorila u najveću tragediju hrvatskog alpinizma do današnjih dana, jer su prilikom pokušaja uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije , u velikoj lavini poginula četvorica hrvatskih alpinista: Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković, te Splićanin Nenad Čulić. Nekoliko dana nakon tragedije, tijela Bedalova i Vrdoljaka s planine su skinuli prijatelji i ruski spašavatelji, no Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Pretpostavilo se da su ostali ispod velike ledeno-snježne lavine.

Tragični misterij koji je puno boli nanio obiteljima stradalih alpinista i njihovim mnogobrojnim prijateljima, uskoro bi, međutim, napokon mogao biti razriješen. Danas, naime, put Gruzije odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza koje posjeduje vrlo detaljne dokaze da je nakon 38 godina pronađeno tijelo jednog od dvojice nestalih alpinista.

Kako je pojasnio tajnik HPS-a Darko Berljak, još prošle godine je na području ledenjaka ispod Ušbe jedan češki alpinist slučajno nabasao na tijelo, te dvjestotinjak metara dalje i na određeni broj komada alpinističke opreme, javlja Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03