IŠČEZNULA U OLUJI

Misterij nestale plinske platforme: U potragu za ‘Ivanom D‘ kreće i robotska ronilica

Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule
Platforma Ivana D
 Ina/Nasa

Ina je u utorak izvijestila da vrijeme još uvijek ne dopušta siguran obilazak lokacije plinske platforme Ivana D, koja je nestala u subotu u nevremenu, te kako je isplovljavanje broda izgledno u drugoj polovici tjedna, a priprema se i podvodna robotska ronilica koju Ina i inače koristi za pregled stanja objekata na moru.

Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule, a komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepode kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

"Vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je Ina u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj", navode iz Ine u današnjem priopćenju.

Također ističu kako je u tijeku i priprema podvodne robotske ronilice koju Ina i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata.

Iz Ine ponavljaju da se na platformi Ivana D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te su "zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan".

Također ponavljaju da događaj s Ivanom D nije imao štetnog utjecaja na okoliš te da se proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

"Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad", zaključuje se u priopćenju Ine.

O nestanku platforme Ivana D jučer su izvijestili i iz Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je objavilo i da je pilot Obalne straže potvrdio da plinska platforma Ivana D nije vidljiva na poziciji.

Potvrdio je to danas i načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj koji je rekao da se zrakoplov Oružanih snaga uključio u potragu odmah nakon dojave jučer rano ujutro, da zbog lošeg vremena nije ništa otkrio te da je vojska spremna za nastavak potrage po pozivu.

Na poziv riječkog središta za koordinaciju traganja i spašavanja na moru, angažirane su snage Obalne straže, konkretnije jedan zrakoplov koji je na operativnom zapovijedanju Obalnoj straži, koji je poletio jučer u svitanje dana, odmah čim su to uvjeti dozvoljavali, no na traženoj lokaciji nije ništa otkrio, a nije uočeno ni moguće onečišćenje, rekao je.

"Vrijeme je bilo izuzetno loše, velika je depresija i ciklona koja je došla od Italije, što je uzrokovalo snažne vjetrove, pljuskove i ogromne valove. Pristup tom području bio je moguć jedino iz zraka, u uvjetima kakve-takve vidljivosti, ali nije ništa otkriveno", izjavio je admiral Hranj.

Danas nisu planirani novi letovi, ali su Oružane snage spremne za novo djelovanje po pozivu, rekao je i dodao da su za akciju spremna i plovila, vod Obalne straže s dva ophodna broda.

"Budući da nema ugroženih ljudskih života jer platforma nije imala posadu, u skladu s tim ćemo regulirati i angažiranje naših snaga. Svi smo spremni, ali još nema takvog zahtjeva za intervenciju", istaknuo je admiral Hranj u Petrinji, gdje je bio na na dodjeli državnih stanova četvorici vojnih djelatnika.

I lučka kapetanica pulske lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc jutros je Hini potvrdila da se potraga za plinskom platformom Ivanom D, koja je nestala u subotu u jakom nevremenu, nastavlja čim vremenski uvjeti to dopuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 18:05