TKO ĆE OVO OBJASNITI?

Misterij oko kontroverzne Ukrajinke i Gruičina bivšeg muža sve je veći: Saznali smo nevjerojatan detalj...

Ukrajinska poduzetnica nije kupovala direktno nekretnine, već udjele u tvrtkama koje su vlasnice hotela i to bez kredita za gotovinu

Hotel Luxe i Tetjana Glinjanaja

 Josko Ponos/Cropix/Cropix

- Ne bi ništa komentirao dok ne provjerim - izjavio je splitski poduzetnik Dijan Jahjefendić odnosno osoba koja nam se javila na telefon prijavljen u telefonskom imeniku na to ime i prezime. Kontaktirali smo ga jer se upravo Dijan Jahjefendić 11. siječnja upisao kao novi osnivač tvrtki koje u vlasništvu imaju tri splitska hotela i vilu u Brelima, a koje je nedavno kupila ukrajinska poduzetnica Tetiana Glyniana. Novi osnivač četiri tvrtke upisan je naprasno nakon što su hrvatski mediji prenijeli tekstove ukrajinskog portala NV Biznes. Taj portal pisao je o tome kako je ukrajinska poduzetnika Glyniana, šefica jedne od najvećih poslovnih grupa što opskrbljuje hranom Oružane snage Ukrajine, i to još od prosinca 1995. godine, a spominjalo ju je se i kontekstu prodaje hrane po navodno izuzetno visokim cijenama, i to upravo ministarstvu obrane, a tijekom rata dok je istodobno u Hrvatskoj investirala u turizam.

Sada se kao osnivač tvrtki pojavljuje Jahjefendić koji je u sudskom registru trenutno povezan samo s jednom aktivnom tvrtkom Dijan Consulting d.o.o. koja je registrirana za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing), a osnovana je u listopadu 2023. godine.

Ranije je Jahjefendić u registru bio povezan s još četiri tvrtke koje su danas sve neaktivne, te nije moguće vidjeti ni njihova financijska izvješća. Tri tvrtke su neaktivne još od 2014. godine, dok je firma Dijan&Svijet sporta d.o.o. u postupku stečaja. U medijima se Jahjefendić pojavljivao 2010. godine u vrijeme kad se oženio s Anom Gruicom, koja je o njemu za Extru izjavila:

- On je sportaš, bivši bilder, poduzetnik a na jesen će i diplomirati ekonomiju. Mogu reći da smo vrlo slični. Vezala nas je ljubav, ali i ambicija, a podupiremo jedno drugo i zajedno ostvarujemo sve što smo zamislili. On ima svoje tvrtke, zastupnik je sportke prehrane za Hrvastku, vlasnik je teretane i noćnog kluba.

Uglavnom poduzetnik Jahjefendić je sada osnivač tvrtki Zen Adria d.o.o., Pigment d.o.o. i Mimoza d.o.o. u Splitu te Nazarii d.o.o. u Brelima. U vlasništvu tih tvrtki su tri splitska hotela te vila u Brelima. Radi se o hotelima Luxe Boutique Hotel koji ima 30 soba, restoran, spa i konferencijsku dvoranu za osam osoba, hotel "Mirari" sa 18 soba, restoranom i bazenom na krovu), te hotelu "Ora" sa 24 sobe, restoranom i kongresnim centrom za 50 osoba. Ukrajinska poduzetnica nije kupovala direktno nekretnine, već udjele u tvrtkama koje su vlasnice hotela i to bez kredita za gotovinu.

- Baš je tražila tako i kupila je cijeli biznis, pa je preuzela i zadržala sve zaposlene, što je i bio moj uvjet - kazao nam je bivši vlasnik hotela Luxe Boutique poduzetnik Jozo Parčina, koji već danima naziva medije kako bi demantirao da je ukrajinska poduzetnica kupila i njegov drugi hotel Posh. Slično nam je ispričao i poduzetnik Stjepko Ora koji nam je kazao da je poduzetnicu vidio samo jednom i to prilikom potpisivanja posla prodaje hotela Ora te da o njoj ne zna ništa više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:43