NOVI DETALJI

Misterij stana u luksuznoj zgradi: koristio ga je Dragan Kovačević, a saznali smo tko je vlasnik

Taj stan sigurno vrijedi najmanje milijun i pol kuna - kazao nam je susjed
Dragan Kovačević, Ban Centar
 Tomislav Krišto, Željko Puhovski/Cropix

Dojučerašnji predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević u svom ili vlasništvu svoje supruge te tvrtki čiji je osnivač ima brojne nekretnine u Zagrebu na osam različitih lokacija, a sve su mu u međuvremenu blokirane u sklopu istrage u aferi Janaf.

Pored toga, Kovačević je koristio još jednu luksuznu nekretninu u samom centru Zagreba, stan u Ban Centru u Ulici Augusta Cesarca 10, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića.

Iako USKOK nije predlagao blokadu tog stana, iz dva neovisna izvora doznajemo da je Kovačević stan u Ban Centru koristio već duže vrijeme. To nam je potvrdio i jedan od njegovih susjeda iz Ban Centra kazavši da je povremeno znao viđati Kovačevića kako dolazi ili odlazi iz stana.

Riječ je o stanu na drugom katu zgrade koji se, prema izvatku iz zemljišnih knjiga, sastoji od ulaznog prostora, dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice, ukupne korisne površine 41,13 m2. Tu je i garaža površine 13,42 m2.

- Taj stan sigurno vrijedi najmanje milijun i pol kuna - kazao nam je susjed, koji je želio ostati anoniman, referirajući se na prodajnu cijenu kvadratnog metra u Ban Centru koju je i sam platio kada je sebi kupovao stan.

Naime, tamo se kvadrat stana prodavao po cijenama od pet, pa i do preko šest tisuća eura. No, stan ne glasi na Kovačevića, nego na tvrtku Cefis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Osnivač i direktor Cefisa je Ivan Širić, koji je, pak, obiteljski povezan s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki Finkor, Eko-Glob, Globfi i Centar ekonomskog razvoja - CER, mahom registriranih na adresi famoznog Kovačevićevog kluba u Slovenskoj 9.

Policijska pratnja

Pokušali smo kontaktirati Ivana Širića na telefonske brojeve u Cefisu, ali i drugim tvrtkama s kojima je povezan, ali bezuspješno. Telefonska linija u Cefisu bila je izvan funkcije, a njegovi poslovni partneri iz drugih tvrtki, koje smo uspjeli dobiti na telefon, nisu bili voljni povezati nas sa Širićem. Tako nismo uspjeli saznati pod kojim je uvjetima Kovačević koristio spomenuti stan.

Zanimljivo je da je policijska "pratnja" 16. rujna ove godine, dan uoči planirane akcije uhićenja, uočila Kovačevićev boravak u zgradi Ban Centra. Naime, prateći njegovo kretanje zabilježili su da se tog dana iza 15 sati izvezao u Volkswagen Passatu iz Janafove garaže u Miramarskoj, odvezao se do centra grada te je ušao u podzemnu garažu Ban Centra.

Passat je tamo i ostavio, a ubrzo se iz garaže Ban Centra odvezao u srebrnoj Toyoti Hilux registriranoj na njegova oca, koja je očigledno bila parkirana u Ban Centru. Tim se pick-upom zatim odvezao do Slovenske 9, gdje je utovario torbe, kako je nekoliko dana kasnije utvrđeno, s više od milijun eura, te je Toyotu "sklonio" u garažu prijateljeve vile u Samoboru.

Istražitelji su narednoga dana, nakon što je Kovačević uhićen pod optužbom za primanje mita za namještanje poslova Elektrocentru Petek, obavili pretres stanova i drugih prostora koje je Kovačević koristio, pa tako i stana na drugom katu Ban Centra.

Milijuni

Navodno ondje nisu nađeni nikakvi zanimljiviji materijali. No, kako smo već izvještavali, istražitelji su na dvije lokacije, u spomenutom vozilu ostavljenom u vili u Samoboru, te kod njegova prijatelja u Adžijinoj 22 u Zagrebu, zaplijenili ukupno oko 12 milijuna kuna gotovine u raznim valutama. Usto su mu blokirali nekretnine vrijedne blizu 6 milijuna kuna, kao i blizu 7 milijuna kuna na bankovnim računima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:57