UZROK EPIDEMIJE SE JOŠ NE ZNA

Misteriozna bolest zatvorila školu u Popovači

Sanitarna inspekcija zabranila je okupljanje učenika i djelatnika u školi, kojoj je do daljnjega zabranjen rad
 Mate Piškor/CROPIX

POPOVAČA - Zbog nepoznate epidemije, koja se u četvrtak, 10. studenoga popodne pojavila u Osnovnoj školi Popovača , u petak ujutro, prema nalogu sanitarne inspekcije ta je škola zatvorena i nema nastave do daljnjega. Kako smo obaviješteni od doktorica Svjetlane Ančić Birač i Marije Starčević iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, u četvrtak popodne 50-ak učenika i nastavnika razboljelo se, povraćali su, imali su proljev i dobili su temperaturu.

Stanje se dodatno pogršalo u petak ujutro kada u jutarnju smjenu od 209 učenika njih 143 nisu došla na nastavu, a izostao je zbog bolesti i veći broj nastavnika i aministrativnog osoblja. Čak 18 učenika je hospitalizirano, njih 16 je na zaraznom odjelu Opće bolnice u Sisku, a dvoje je na izričiti zahtjev roditelja prebačeno u zaraznu bolnicu u Zagrebu .

Kako doznajemo, stanje hospitalizirane djece je dobro, nitko nije životno ugrožen.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Marija Starčević, koju smo zatekli u zgradi Osnovne škole u Popovači, rekla nam je da je sanitarna inspekcija zatvorila školu, a inspektor je zabranio rad osoblju sa simptomima epidemije, kao i okupljanje djece u školi kako bi se spriječilo širenje epidemije.

Tijekom petka, ali i predstojećeg vikenda će se detaljno očistiti cijeli objekt škole, s posebnim naglaskom na sanitarne čvorove i kuhinju, nakon čega će se obaviti protuepidemijska dezinfekcija.

- U ponedjeljak će školski objekt biti spreman za nastavak nastave, a hoće li za nastavak škole biti spremni oboljela djeca i nastavnici, vidjet ćemo, rekla je dr. Starčević.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo u petak dopodne nisu znali što je uzrok epidemije: virus ili bakterija, da li su učenici zaraženi putem hrane, vode ili kapljičnim putem.

Zbog toga su uzeti uzorci stolica bolesne djece, uzorci hrane, brisevi prostora u školi i školske kuhinje i nakon mikrobiiološke analize moći će se sa sigurnošću reći što je uzrok epidemije u Osnovnoj školi Popovača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:44