GDJE JE NESTALA UMJETNINA

MISTERIOZNI NESTANAK MURTIĆEVE SLIKE VRIJEDNE 20.000 EURA Ugledna zagrebačka ginekologinja pod čudnim okolnostima ostala bez vrijednog djela

 
Edo Murtić
 Arhiva Jutarnjeg lista

Gdje je umjetnička slika, ulje na platnu "Free way" koju je 1961. godine naslikao poznati slikar Edo Murtić, pitanje je koje postavljaju jedna ugledna zagrebačka ginekologinja, inače vlasnica sporne umjetnine, ali i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Naime, zbog te slike dimenzija 147 x 115 cm, čija vrijednost premašuje 20 tisuća eura, pod lupom tužiteljstva zbog utaje završio je poznati zagrebački galerist Radovan Beck (65), sin bivšeg ravnatelja MSU Bože Becka, koji je vlasnici obećao pronaći potencijalnog kupca. No, slici se u međuvremenu izgubio svaki trag.

Poslovni odnos i povjerenje između liječnice i galerista počeo je 18. svibnja 2019., kada mu je ona predala dvije Murtićeve umjetničke slike pod uvjetom da slike bude kod njega, ali da joj ih na zahtjev mora i vratiti.

Provizija od 20 posto

- Na preporuku svoje dobre prijateljice stupila sam u kontakt s Beckom. Imala sam puno povjerenje u njega prilikom posredovanja u kupoprodaji slika. Predala sam mu dvije slike dimenzija 73 x 100 cm i 115 x 147cm. Došao je prvo u moj stan kako bi pregledao slike te smo se dogovorili da će naći potencijalne kupce. Pritom sam ga upozorila i da sukladno sudskoj nagodbi umjetnine po cijeni koju ponudi potencijalni kupac prvo moram ponuditi na prvootkup svom bivšem suprugu. Procijenio je da veća slika vrijedi oko 20.000 eura plus 20 posto tog iznosa, što bi bila njemu provizija za posredovanje. U stan je dolazio više puta, a jednom i s potencijalnim kupcem. Da bi odjednom zatražio da slike on odnese u galeriju kako bi tamo dovodio kupce - priča zagrebačka ginekologinja koja je s galeristom Beckom potpisala dvije dostavnice koje je donio sa sobom.

Zagreb, 220518.
U Laubi je otvoren prodajni sajam umjetnina koji traje slijedecih 5 dana.
Na fotografiji: Radovan Beck.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Galerist Radovan Beck

No, već idućeg mjeseca ona ga je tražila da joj vrati obje slike, ne sluteći da do svojih slika više nikad neće doći. On je pronalazio izgovor za izgovorom.

- Izvlačio se da je u dvorcu Miljana, pa na liječenju u Ivanić Gradu, pa da nije imao signala na mobitelu i da se zato nisu mogli nikako dogovoriti oko povrata itd. Cijelo vrijeme sam inzistirala na povratu slika, a on je i dalje nizao samo izgovore. U rujnu mi je, dakle nakon puna tri mjeseca, vratio manju Murtićevu sliku, a za veću je rekao da je u Beogradu te da ne zna kod koga. Pritom mi nije ponudio nikakvo obeštećenje - objasnila je liječnica koja je zatražila da se Becku izda privremena mjera osiguranja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Naime, slučaj je dospio sve do zagrebačkoga Općinskog suda na kojem je protiv njega podignuta optužnica. Tužiteljstvo za Becka traži godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, ali i da obmanutoj klijentici vrati sliku u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.
Kako doznajemo, policiji je Beck otkrio da je doista od liječnice preuzeo dvije umjetničke slike, od kojih je jednu vratio.

- Drugu sam odnio u Republiku Srbiju. Procijenio sam da će tamo slika postići bolju kupoprodajnu cijenu. No, sada više ne mogu doći do navedene slike, ali se trudim da sliku vratim ili da gospođi nadoknadim štetu - pravdao se Beck policajcima kojima nije želio otkriti kako je sliku, koja nije njegovo vlasništvo, iznio iz zemlje s obzirom na to da za to nije imao nikakve dozvole nadležnih tijela.

Tužiteljstvo smatra da si je Beck ovime protupravno priskrbio imovinsku korist od 198 tisuća kuna. Unatoč tome, iz potvrde Porezne uprave o imovinskom stanju čini se da nikakvih prihoda nema. U vlasništvu nema nikakve nekretnine niti automobile.

Upućeni u problematiku kažu zapravo da Becku nije ovo jedini takav grijeh s povratom tuđih slika renomiranih slikara.

Kad smo ga upitali za te navode i je li Murtićevu sliku u međuvremenu ipak locirao, Beck nam je odgovorio: "Nemam komentara, ali baš nikakvog komentara".

Čini se kako ovo nije jedini slučaj, kalvariju prolazi i zagrebački menadžer

Jutarnji list stupio je u kontakt s poznatim zagrebačkim menadžerom koji s Beckom prolazi istu kalvariju, a umjetničku sliku, akril na platnu "Few more steps ahead" iz serije "Leopard on a Pollock" Brace Dimitrijevića, nastale 2007., te s idejom i konceptom iz 1979. i vrijednu 15.000 eura, ne vjeruje da će ikad više vidjeti.

- Otprilike to negativno iskustvo traje dvije godine. Dao sam mu prvi put tada sliku Brace Dimitrijevića, uz potvrdu ovjerenu kod javnog bilježnika. Ona je čak bila izložena i u njegovoj zagrebačkoj galeriji. Onda sam je tražio natrag i jedva, nakon natezanja, jer za sliku nije nalazio kupca, on ju je vratio. Međutim, ponovno sam mu je dao da posreduje u kupoprodaji i od tada je više nisam nikada vidio. Imao je niz izgovora, od toga da je zapela na granici sa Srbijom, preko toga da se čeka neki kupac iz Amerike, pa sve do toga da je u Dubrovniku i da čeka Slavicu Ecclestone da dođe i da je kupi. Popušio sam sve te njegove fore. Idući potez mi je policija. Čekam samo da prođe situacija s koronavirusom - otkriva nam jedan menadžer (podaci poznati redakciji), uvjeren sve više da je "Beck imao baš želju da ga prevari". U zamjenu za nestalog Dimitrijevićeva Leoparda, Beck mu, tvrdi, nije ponudio ništa.

- Pristao bih bio i na zamjenu bilo koje druge umjetničke slike, ali on nije iskazao nikakvu želju. Namagarčen sam. Mislio sam da smo dobri poznanici jer se znamo dugi niz godina iz grada, a Zagreb je malen. Međutim, sve mi je nekako izglednije da neću dobit natrag niti obiteljsku sliku, a kamoli novac jer se priča da novca nema - zaključio je zagrebački menadžer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:44