NE ZNA SE ZAŠTO

MISTERIOZNO NESTAO S POPISA TRAŽENIH Interpol uklonio tjeralicu za Zsoltom Hernadijem

 Interpol

Predsjednik uprave mađarske naftne kompanije MOL Zsolt Hernadi skinut je s Interpolove liste traženih osoba . Zasad nema informacija kada se to točno dogodilo te koji razlozi stoje iza takvog poteza Interpola.

Glasnogovornica Jelena Bikić izjavila je Hini da MUP nije tražio uklanjanje tjeralice za Hernadijem, a kad su vidjeli da je nema na Interpolovim stranicama, tražili su službeno objašnjenje u sjedištu Interpola u Lyonu. Od USKOK-a, na čiji je zahtjev MUP lani raspisao tjeralicu, zasad se nije mogao dobiti komentar.

No, od glasnogovornika i suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv Hernadija još na snazi. Devčić, koji je na prijedlog USKOK-a odredio istražni zatvor Hernadiju, kazao je Hini da nije od USKOK-a dobio prijedlog za opoziv tog rješenja.

Glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar rekao je za mađarsku novinsku agenciju MTI kako su u kompaniji doznali da Hernadijevo ime više nije na tjeralici, no nisu ništa dodatno komentirali.

Mađarski portal hvg.hu objavio je da je Hernadijevo ime skinuto s tjeralice prije dva tjedna zbog "suspenzije procedure". Vlasti koje su izdale nalog najvjerojatnije su ga povukle, navodi portal.

Podsjetimo, njega je hrvatsko pravosuđe tražilo zbog sumnji da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske naftne kompanije Ine prepustio MOL-u, zbog čega je Sanader prvostupanjskom presudio osuđen na deset godina zatvora.

'Traže ga pravosudne vlasti u Hrvatskoj radi procesuiranja. Optužen je prema 348. člansku paragrafa 1. Kaznenog zakona - primanje mita', stajalo je na tjeralici objavljenoj u listopadu prošle godine, uz napomenu 'Ako imate bilo kakvu informaciju, javite nam'.

FOTO: Tjeralica koja je bila raspisana za predsjednikom uprave MOL-a

FOTO: Ovako danas izgleda stranica na kojoj se donedavno nalazila tjeralica za Hernadijem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:58