NOVE OPTUŽBE

Mito iz HEP-a Barišić je nosio ravno u središnjicu HDZ-a. Hoće li i Sanader biti optužen?

Još se ne zna do koje je mjere Barišić inkriminirao Sanadera, ali istražitelji će ga svakako ispitati

ZAGREB - Bivšeg premijera Ivu Sanadera, kada ubrzo bude izručen Hrvatskoj, mogla bi lako dočekati još jedna optužba vezana uz ilegalno financiranje stranke, odnosno za uzimanje nezakonitih provizija.

Ne radi se, međutim, o novom slučaju, već o USKOK-ovoj istrazi koja je otvorena prije više od godinu dana, ali ne protiv Sanadera već protiv bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i još trojice okrivljenika. Sada, u završnoj fazi istrage i pred podizanje optužnice, USKOK bi, prema informacijama iz neslužbenih izvora, mogao za isti slučaj obuhvatiti i Sanadera.

Mravkova dojava

Radi se o slučaju namještanja dodjele poslova za HEP te dogovaranja i plaćanja mita, za što je USKOK sredinom lipnja prošle godine otvorio istragu protiv Mravka i direktora HEP Proizvodnje Petra Ćubelića te šefova Monting PIM-a Ljube Bušića i Ante Matića. U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima.

Mravak je, kako ga se sumnjiči, krajem 2007. dojavio šefovima Montinga visinu ponude zagrebačke Ingre te je od njih tražio da ponude pet posto nižu cijenu na natječaju za radove na TE Sisak.

Pritom je s njima dogovorio, iako se radilo o poslovima po principu “ključ u ruke”, da će im nakon natječaja osigurati dodatna sredstva aneksom ugovora. Tako bi naknadno ugovorili isplatu dodatnih 40 milijuna kuna, od kojih su Mravak i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić trebali dobiti 15 milijuna kuna “provizije”.

Ponuda Montinga na koncu je prihvaćena, ali aneks ugovora nije potpisan jer je Mravak smijenjen kada je došlo vrijeme za realizaciju tog dijela dogovora.

Drugi sličan aneks odnosio se na ranije ugovorene radove na Toplani Zagreb. Krajem 2008. godine s Montingom je tako sklopljen dodatni ugovor vrijedan 30-ak milijuna kuna. Šefovi Montinga, Ljubo Bušić i Ante Matić, terete se da su predali suosumnjičenim direktorima HEP-a 700.000 tisuća kuna od ukupno dogovorene “provizije” od milijun kuna.

Početne sumnje istražitelja da je dio novca odlazio u blagajnu HDZ-a, a za što nije bilo dokaza, vrlo brzo su se počele potvrđivati. Prvi je o tome u svom iskazu USKOK-u progovorio osumnjičeni predsjednik NO zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, potvrdivši da je morao davati provizije.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:02