PROGLAŠENJE SVETIM

MITROPOLIT AMFILOHIJE O STEPINCU 'Nema nikakve sumnje da je on bio čovjekoljub, ali mi njegovu kanonizaciju ne možemo prihvatiti iz drugih razloga'

Ante Pavelić i Alojzije Stepinac
 PUBLIC DOMAIN

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se Mješovita komisija nije mogla složiti o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca te da to pitanje pripada papi Franji, piše RTS.

Mitropolit je podsjetio da se komisija sastala šest puta i da je jedan od sastanaka bio u Podgorici.

- Mi smo, u isto vrijeme, zahvalili sadašnjem papi Franji što je smogao snage da o tome otvori diskusiju. To mu služi na čast i mi smo to njemu i rekli kada smo predali pismo našega patrijarha Irineja kao odgovor na prijedlog da Srpska pravoslavna crkva sudjeluje u razgovorima o kanonizaciji Stepinca, rekao je mitropolit u intervjuu za Anadoliju, koja ga je predstavila kao prvog do patrijarha Irineja.

Istaknuo je i da je papa Franjo prvi od 11. stoljeća koji je tako nešto učinio, na čemu mu zahvaljuje i on i cijela crkva. Što se pak kanonizacije Stepinca tiče, rekao je sljedeće:

- Nismo je mogli prihvatiti jer je ta kanonizacija u suštini nemoguća. Nije u pitanju osobnost samoga Stepinca, nego je u pitanju vrijeme u kojem je on živio, koje je on podržavao, kaže Amfilohije.

Jasno je, ističe Amfilohije, da je Stepinac na neki način podržavao Antu Pavelića.

- On je podržavao i Pavelića i tu državu, tu njegovu tvorevinu. Mi znamo kakvi su plodovi te države bili. Nije Stepinac sudjelovao sam po sebi, ali je bio vikar te vojske i to je veoma značajno naglasiti. On je postavljao i dušebrižnike toj i takvoj vojsci koji su se ispovijedali kod njega i kojima je davao oprost za ono što su radili ili što su sami blagoslovili, rekao je Amfilohije.

Nema, ističe nadalje mitropolit, nikakve sumnje da je Stepinac bio iz jedne čestite obitelji iz Krašića, od osmero djece i da je majka njegova bila izuzetno čestita te da je sam Stepinac bio čovjekoljub.

- Međutim, njegova kanonizacija je neka vrsta sakralizacije tog najtragičnijeg razdoblja u povijesti hrvatskog naroda. Razumijem jedan broj potomaka tih ustaša kod Hrvata, da je to njima vrlo važno. Samo mi smo to njima i govorili – zar je moguće da u tom vremenu između 1941. i 1945. jedina osoba koja zaslužuje neku počast u hrvatskom katoličkom narodu je Stepinac?, naveo je.

Istakao je da ima toliko divnih i čestitih ljudi osim Stepinca.

- Mi smo posebno spomenuli Dianu Budisavljević koja je spasila 12.000 djece iz Mlake i Jasenovca u to vrijeme. Ona je zaslužila. Mi bismo za nju potpisali bez daljega da bude kanonizirana. A za Stepinca ne možemo. Ne što se tiče njegove osobnosti, nego što se tiče tog njegovog sudjelovanja i u tim zbivanjima. Tome svjedoči Jadovno i Jasenovac. Mislim da ne treba svjedoka većih i strašnijih od toga, navodi mitropolit Amfilohije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:24