OLEG BUTKOVIĆ

‘Mjere idu vrlo široko, a struja i plin su jeftiniji samo u Budimpešti. Radimo i na registru kućanstava‘

Potpredsjednik Vlade predstavio je mjere pomoći građanima te gospodarstvu i predsjedništvu HDZ-a

Oleg Butković

 Vanesa Pandzic/Cropix

U stranačkoj središnjici u Zagrebu danas popodne se okupilo šire Predsjedništvo HDZ-a na redovitoj sjednici. Nakon sastanka izjavu su dali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petar Šimić.

- Danas smo imali sjednicu užeg i šireg predsjedništva stranke na kojem su predstavljene mjere pomoći građanima i gospodarstvu, a za koje smo imali prezentaciju jutros, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, prenosi HRT.

- Sada smo to predstavili i svim članovima i članicama užeg i šireg predsjedništva stanke. Dobili smo jednoglasnu potporu da se takve mjere ovaj tjedna usvoje na Vladi, a jedan dio i u Saboru, dodao je.

image

Oleg Butković i Petar Šimić

Vanesa Pandzic/Cropix

- Mjere su sveobuhvatne, idu vrlo široko, kapilarno se spuštaju prema gospodarstvu i građanima i ciljano uključujući i socijalne kategorije i kompletno poduzetništvo i pojedine grane gospodarstva. Ostaju na snazi i mjere za građane što se tiče struje, plina i toplinske energije, istaknuo je.

- Mislim da ćemo donijeti snažan, sveobuhvatan paket mjera koji će pomoći građanima i gospodarstvu prebrode krizu koja je još uvijek prisutna, no polako jenjava i kudikamo je lakše nego prije 6 mjeseci. Mjere se donose na godinu dana, osim struje na šest mjeseci. Vidjet ćemo što će se događati nakon toga što se tiče struje. Pred nama je i turistička sezona za koju očekujemo da će biti jako dobra. Najesen ćemo raspravljati o paketu koji će isteći krajem rujna pa ćemo vidjeti što će biti strujom, rekao je Butković.

‘Stranka funkcionira jako dobro‘

- Na sjednici predsjedništva govorili smo i o drugim stranačkim aktivnostima. Obilježavamo stranačke obljetnice, obišli smo uglavnom cijelu Hrvatsku, ostalo nam je još nekoliko obljetnica, danas je u Sisačko-moslavačkoj županiji, a ovaj tjedan još je obljetnica Ličko-senjska i Istarskoj županiji. Stranka funkcionira jako dobro. Imali smo jučer izbore za mjesne odbore u Rijeci gdje je HDZ relativni pobjednik izbora. Imamo 63 mandata, oko 37% mandata u mjesnim odborima i to je 20 mandata više od SDP-a. Stranka je i u Rijeci, gdje nismo na vlasti, ostvarila odličan rezultat. Čestitam gradskoj organizaciji. Stranka bilježi dobre rezultate i na terenu, dodao je.

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petar Šimić rekao je kao je na sjednici glavna tema bila novi, 4. paket mjera vrijednosti 1,7 milijardi eura.

- Na Predsjedništvu je izraženo veliko zadovoljstvo što su obuhvaćeni svi segmenti društvo. Mi kao gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici smo sretni da smo od 27 članica EU-a na 26 mjestu po cijenama energenata, To znači da u ovom trenutku građani i gospodarstvenici imaju najniže cijene energenata, a gospodarstvenici i obrtnici imaju priliku planirati svoje proizvodnje i kreiranje cijena proizvoda za jedno duže vrijeme, naglasio je Šimić.

Na kritike oporbe koja tvrdi da mjere neće smanjiti inflaciju na prosjek zemalja EU-a te kako Vlada donosi horizontalne mjere umjesto da Vlada nije sposobna kategorizirati kućanstva na način da se veće subvencije daju onima koji imaju najmanje prihode, ministar Butković je rekao kako se ne slaže s time.

image

Oleg Butković

Vanesa Pandzic/Cropix

- Mjere koje su dosad bile, bile su pogođene. Cijena struje i plina su samo jeftinije u Budimpešti, nego u Zagrebu. To ne stoji, mi smo razgraničili potrošnju struje po kućanstvima koja troše do 2500 kWh i ona koja troše. Mjere su sveobuhvatne, odgovorio je Butković.

Rekao je i kako ministar financija radi na registru kućanstava, a da o cijenama zamrznutih devet proizvoda koje ističu još nije donesena konačna odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:44