AKCENT

Mjere Stožera su poput popisa "zločina" bez kazni

Ako je "obveza" bez ikakve kazne, gotovo je sigurno da većina neće mrdnuti prstom da se drži propisanog
 Bruno Konjević/Cropix
Objavljeno: 21. studeni 2020. 15:59

Što je bilo, bilo je, a sad u rikverc! Barem tako tvrdi Nacionalni stožer civilne zaštite ili, bolje rečeno, tako se "grozi" najnovijim mjerama koje bi trebale obuzdati širenje pomahnitalog virusa Sars-Cov-2. Bolnice se pune, svakoga dana sve je više pacijenata na respiratoru, umrlih je također sve više... Reklo bi se gore ne može da nas život ne uči da uvijek može biti gore. Zato, ne bi li spriječili takav scenarij, u Stožeru su napravili popis novih mjera u nadi da će "narod doći pameti" i da će konačno shvatiti da bez žrtve neće biti ni rezultata.

Više nema "noćarenja" u raznim klubovima niti trošenja love na rulete i slične "poreze na budale", četiri četvorna metra nužno je za svakoga tko ne može bez koncerata, kazališta ili mise, svadbe su svedene na obiteljska druženja, i to samo ako je obitelj minijaturna, a ni u privatnim stanovima ne može biti više od desetak partijanera. Nedvojbeno, brojke uvjeravaju da koronavirus ima prednost i da je bilo nužno nešto učiniti da "vuk bude sit, a ovca cijela".

No, je li to dovoljno, pitaju se mnogi, poglavito pobornici potpunog lockdowna i policijskog sata koji bi rado zabranili i otvaranje prozora ako na kauču u susjedstvu leži neki nesretnik s pozitivnim covid-testom. Najradije bi našli neki brlog iz kojeg bi nadajući se boljem proljeću izašli kad se virus umori ili ga dotuče učinkovito cjepivo. No, ono što zapravo muči hrvatsku borbu protiv covida prije svega je provedba onoga što se stavi na papir i proklamira bilo kao preporuka ili pak kao obveza, ma kakva ona bila. Naime, nekako smo uvjereni da se to tiče nekog drugog, a da sami trebamo naći put da se ne držimo propisa "k'o pijan plota".

Ako je uz to još i "obveza" bez ikakve kazne, gotovo je sigurno da većina neće mrdnuti prstom da se drži propisanog, a tako je od početka pandemije koronavirusa. Nakratko je strah bio učinio svoje, paralizirao nestašne, a onda kad se shvatilo da "većina neće umrijeti", pale su maske ne samo ispod brade nego u svakom pogledu.

Uzalud podaci da bi u slučaju da maske nose svi zaštita bila čak 95 posto jer uvijek netko ima "svog privatnog epidemiologa" koji tvrdi suprotno. Kako kazni za neposluh Stožera nema, a teško da će ih i biti, sve je ostavljeno na milost i nemilost vlastite etike i morala da se štiti ili ne osjetljivi dio populacije. Onoga trenutka kad je, primjerice, u sabornici "pala" prva maska u znak protesta protiv "oduzimanja prava na pokazivanje vlastite face", trebala je pasti i prva kazna za nenošenje maski. Naime, nisu valjda Nijemci, Francuzi ili Talijani neposlušniji od Hrvata pa njihove zemlje, eto, treniraju strogoću na vlastitim građanima.

Naprosto, riječ je o ljudskoj psihi koja nerijetko razumije samo "batinu" kao jamstvo poslušnosti da se, primjerice, ne vozi 200 km/h gdje je ograničenje 60, da se ne razbije nos nekome s čijim se mišljenjem ne slažemo, da se u konačnici pokupi vrećicom ono što je zagadio nečiji kućni ljubimac...

U Hrvatskoj se pak traži unisono poštivanje mjera Stožera a bez posljedica za one koji se toga ne žele držati. Stoga bi i najnovije mjere u borbi protiv covida mogle ostati neučinkovite čak i ako ih se bude pridržavala većina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:41