USTAVNI SUD ODLUČIO

Mjere Stožera zakonite, ali zabrana rada nedjeljom bila je protuustavna

Sve odluke Ustavnog suda donesene su s deset glasova za i tri glasa protiv
Davor Božinović, Vili Beroš
 Hina/Damir Sencar/Pool/Cropix

Sve zakonske izmjene i sve pojedinačne mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane uz sprečavanje širenja Covida-19 su u skladu s Ustavom, osim zabrane rada trgovina nedjeljom od kraja travnja do kraja svibnja ove godine.

Odlučio je to ustavni sud na današnjoj za javnost zatvorenoj sjednici s deset glasova za i tri protiv. Troje ustavnih sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec najavili su izdvojena mišljenja.

O donesenim odlukama Ustavni je sud obavijestio javnost priopćenjem, a same odluke će, kako se najavljuje, biti objavljene za tjedan dana kad troje sudaca napiše izdvojena mišljenja.

Time je Ustavni sud odbacio sve zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona zahvaljujući kojima su Stožeru dane ovlasti da donosi odluke kojima se zadire u ustavna ljudska prava. Riječ je o Zakonu o sustavu civilne zaštite, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima i Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Po stajalištu Ustavnog suda, Sabor je donošenjem navedenih zakona i zakonskih izmjena postupao u granicama svojih ustavnih ovlasti propisanih Ustavom. Sabor, smatra većina u Ustavnom sudu, pojedina ljudska prava i slobode može ograničiti na temelju dvije ustavne osnove - po članku 16. i po članku 17 Ustava. Odluka o tome na temelju koje ustavne osnove će ograničit pojedine slobode i prava, ocijenio je Ustavni sud, u isključivo je nadležnosti Hrvatskog sabora.

image
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Damjan Tadić/Cropix

Ustavni je sud ovom odlukom odbacio i sve ustavne tužbe protiv pojedinačnih mjera Stožera kao što su obavezno nošenje maski za lice za vrijeme trajanja epidemije, ograničavanje društvenog okupljanja, ograničavanje rada u trgovini, u uslužnim djelatnostima, kulturnih i sportskih događaja, zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravka, privremena zabrana prelaska preko granice... Ustavni sud je ocijenio da su navedene mjere Stožera bile zakonite, da su imale legitiman cilj zaštite života i zdravlja građana i da su bile nužne za ostvarivanje toga cilja.

Samo jedna mjera Stožera, zaključila je većina sudaca Ustavnog suda, i to zabrana rada trgovina nedjeljom, u razdoblju od 27. travanja do 26. svibnja ove godine bila je neustavna. Ta mjera, iako je težila ostvarivanju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunila zahtjeve razmjernosti.

Sve navedene odluke donesene su s deset glasova za i tri protiv.

Ustavni sud je ukinuo i odredbe Zakona o najmu stanova donesene u srpnju 2018. kojima se nalagalo da zaštićeni najmoprimci koji žive u stanovima u privatnom vlasništvu moraju napustiti te stanove do 1. rujna 2023. ili nakon toga ih otkupiti po tržišnoj cijeni ili plaćati tržišnu najamninu. Ustavni sud je zaključio da je država u osiguravanju vlasničkih prava vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci preveliki teret prebacila na zaštićene najmoprimce. Tu je odluku Ustavni sud donio s deset glasova za i tri protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:46