RASPUDIĆ U PRESSINGU

‘Mjere su groteskne! Bi li Most u 2. krugu u Zagrebu podržao ljevicu? Bandića ne bismo‘

Smatra da za posao gradonačelnika treba imati iskustvo upravljanja složenim sustavima, biti vičan i administriranju i birokraciji
Nino Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Nezavisni zastupnik u klubu Mosta Nino Raspudić bio je gost večerašnjeg Pressinga na N1 televiziji te je na početku pojasnio kako ga je Željko Reiner izbacio s današnje sjednice Sabora, na kojoj se raspravljalo o zakonskim izmjenama kojima se uvode kazne za kršenje protuepidemijskih mjera. U nastavku je rekao da je Most sastavio amandman na spomenute izmjene i, ako se usvoji, oni su ih spremni podržati.

- Mi bismo dodali stavak koji glasi: 'Vlada RH dužna je dostaviti jednom mjesečno Saboru izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih na temelju ovog zakona s ciljem donošenja daljnjih odluka o pooštravanju, ublažavanju ili ukidanju istih'. Sramotno je da pandemija traje već 10 mjeseci, a da Saboru, koje je vrhovno političko tijelo u Hrvatskoj, nije podneseno nijedno izvješće o radu Stožera. Tražimo da se jednom mjesečno podnese izvješće o učincima mjera da vidimo na temelju kojih parametara mjere treba ili pojačati ako su nedovoljne, ili olabaviti ako se pokazalo da više ne trebaju ili možda i ukinuti, pojasnio je Raspudić.

Dodao je da druge zemlje, poput Velike Britanije, jasno prikazuju određene parametre po kojima se vidi koliko je koja situacija opasna. Raspudić navodi da Most ne traži uvođenje izvanrednog stanja.

- Nismo inzistirali na aktiviranju članka 17., to je jedna mogućnost. Lažno ga nazivaju proglašenjem izvanrednog stanja. U Ustavu nema tog izraza. Problem im je što to zahtijeva dvotrećinsku većinu u Saboru kad se aktivira taj članak jer potrebno je privremeno smanjiti ili ograničiti neka ljudska prava. Ako ograničavate ustavna ljudska prava, to možete raditi samo na temelju ustavnih članaka ili nekih zakona gdje ustavni članci to omogućuju, ističe Raspudić.

- Umjesto da mjere donosi ministar zdravstva, mjere donosi ministar unutarnjih poslova koji predsjeda Stožerom civilne zaštite, a to je misteriozno i problematično, dodaje.

Zadnje mjere Raspudić je nazvao grotesknima.

- Od početka, i stare mjere i ove nove mjere u puno stvari su kontradiktorne, od banalnosti poput toga zašto se može igrati nogomet, a ne može veslanje ili atletika, zašto kavu možemo uzeti iz pekare, a kafićima nisu omogućili barem kavu za van. U nekim slučajevima smo gađali vrapca topom, a u nekim slona praćkom. Bizarno je ovo što su rekli o domovima ljudi, da se ne smije okupljati 10 i više njih. Imate i mnogočlane obitelji, kaže Raspudić i dodaje da mjere nisu dobro analizirane.

- Pogubni su i skandali vladajućih gdje su pokazali da oni sami ne drže do mjera koje su nametnuli drugima, kazao je Raspudić i podsjetio na susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i tenisača Novaka Đokovića te dolazak Darija Hrebaka u Sabor nakon što ga je osobno Krunoslav Capak izbavio iz samoizolacije.

Osvrnuo se i na situaciju u Vukovaru kada je policija privela državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepana Sučića.

- Da nije ovako teška situacija, to bio jedan zabavan primjer ironije sudbine. Kakva se poruka šalje građanima? Kako će obični ljudi poštivati mjere kad vide da ih oni ne poštivaju, kad vide da ih donose bez ikakvih jasnih analiza, kazao je Raspudić i dodao: - Nadam se da prate najnovija istraživanja i da neće kažnjavati ljude koji su preboljeli koronu i ne mogu zaraziti druge.

Kaže da su ljudski životi na prvom mjestu.

- Tamo gdje je znanstveno dokazano da neka mjera pomaže, mi smo spremni biti i represivniji od HDZ-a, unatoč tome što bismo možda izgubili popularnost, ali ne možemo pristati na ovu dimnu zavjesu gdje oni žele sada ostvariti dojam ozbiljnosti nakon što su zaribali stvar, rekao je i podsjetio kako je Plenković prije izbora proglasio pobjedu protiv koronavirusa.

Odgovorio je i na pitanje smatra li da cijepljenje protiv koronavirusa treba biti obvezno kada dobijemo sigurno cjepivo.

- Smatram da ne bi trebalo biti, ovo je jedna specifična situacija. Mi pristupamo slobodarski. Pojavile su se i neke kontroverze oko cjepiva. Mislim da tu treba biti oprezan.

Komentirao je i smatra li da će doći do dogovora HDZ-a i SDA o novom izbornom zakonu u BiH.

- Bilo bi dobro da se dogovore jer ne vidim da je bošnjačka nacionalna politika dobila išta time što je tri puta Hrvatima bošnjačkim glasovima nametala Željka Komšića. Dapače, mislim da su time odgurivali Hrvate od ideje BiH i da su kompromitirali bilo kakvu mogućnost istinskog građanskog promišljanja politike.

Dodao je da će najveći problem za HDZ BiH biti promjena izbornog zakona na način da Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

- Većina Hrvata se iz straha od preglasavanja homogenizira oko najjače opcije. Glasali bi možda za neke druge, ali da ih neki ne preglasaju, ipak će za HDZ. Kad bi se riješio izborni zakon na način kakav je bio prije izbornih promjena, siguran sam da bi došlo i do pluralizacije hrvatske političke scene u BiH, navodi Raspudić.

Smatra da bi dobro rješenje bilo osnovati treći entitet.

- Ja mislim da bi to bila dobra solucija, da bi to bilo vrlo logično. Imamo tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tu je već u startu stvorena jedna asimetrija. Treći entitet bio bi dobro i racionalno rješenje, ali ono što je minimalno je poštivanje Ustava i konstitutivnosti naroda, a to je da svaki narod može izabrati svog političkog predstavnika, istaknuo je Raspudić.

Komentirao je i kakav bi za njega trebao biti novi kandidat za gradonačelnika Zagreba na predstojećim izborima.

- Smatram da za taj posao treba imati iskustvo upravljanja složenim sustavima, treba biti netko tko je vičan i administriranju i birokraciji, u ovoj situaciji i netko tko je stručan u ekonomiji i financijama. Ne opisujem sebe, ali ne znači da je politolog Milan Bandić kvalificiraniji od talijanista Nine Raspudića.

Na pitanje bi li Most podržao u drugom krugu kandidata ljevice, Raspudić odgovara da ne bi podržali Bandića.

- Vidimo kako se njegova potpora s godinama spušta, dodaje.

Komentirao je zašto je HND i GONG nazvao najvećim lažljivcima.

- Meni je smiješno da netko sebi daje za pravo određivati što je istina, što nije i predstavlja se kao neka neutralna nadinstanca. Ostavljaju u javnosti lažni dojam da su politički neutralni pa će oni određivati što je istina, što nije. Iz GONG-a se teleportira njihov čelnik u SDP, u Saboru vodi ured. Milanović sam ih je nazvao parapolitičkom organizacijom SDP-a, kazao je Raspudić.

Komentirao je i novopredložene izmjene Zakona o elektroničkim medijima.

- Skandalozno, oni uvode to da je nakladnik odgovoran i za sadržaj kojeg stavljaju korisnici, konkretno za komentare. Predviđaju se kazne od 100.000 do milijun kuna. Većina portala jedva preživljava. Urednik portala će radije ukinuti skroz komentare i brisati sve nego riskirati. Neće nestati mržnja tako što je ne damo na portalu u komentar, ići će preko društvenih mreža, kroz ulicu itd, zaključio je Raspudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:53