STRADAO I DRUGI PAS

Mješanac Charlie nova je žrtva novogodišnjeg vatrometa: ‘Pokušao sam ga reanimirati, nisam uspio...‘

Susjedi su priredili vatromet koji je nošen vjetrom eksplodirao točno iznad kuće pune pasa, kaže nam Elvis Dermiček

pas Charlie

 /Njuškavi Banditi/facebook

Novogodišnja proslava praćena vatrometom i petardama oduzela je još jedan pseći život. Mješanac Charlie, štićenik udruge Njuškavi banditi, nije preživio jučerašnje rafale na nebu iznad Đakova. Dvogodišnji mješanac duže je vrijeme pokazivao strah od pucnjave od koje je na posljetku i uginuo.

- Drugog psa s epilepsijom držao sam u rukama jer se tresao od straha kad je Charlieju krenula pjena na usta. Uhvatio ga je napad, zapjenio se i nakon minutu ili dvije više nije reagirao. Pokušao sam ga reanimirati, ali nisam uspio, rekao je utemeljitelj udruge Elvis Dermiček.

Njuškavi banditi na skrbi trenutno imaju oko šezdeset pasa, a u istom smještaju ih je u vrijeme dočeka 2023. bilo čak četrdeset. Dermiček kaže da je u onih najgorih deset minuta oko ponoći desetak pasa imalo napad. Devet ih se oporavilo i preživjelo, ali mladi Charlie nije bio te sreće.

- Ovo mi je definitivo najgori dio godine. Svi su psi bili u zamračenoj kući, glazba je bila pojačana do maksimuma, problem je što se psi uznemire prije ponoći i onda panika samo raste. Cijelo su vrijeme u strahu, prenose strah jedni na druge, čak se i oni neproblematični znaju potući jedni s drugima od straha, kaže Elvis.

Ove godine situacija je bila teža nego inače jer su susjedi priredili vatromet koji je nošen vjetrom eksplodirao točno iznad njegove kuće pune pasa. Uznemirene životinje su se skrivale od straha, a on ih je pokušavao umiriti na sve moguće načine.

Charlie je ljetos došao u udrugu jer je prijašnju vlasnicu ugrizao za lice, Elvis je s njim radio koliko je mogao, a nakon blagdana trebao je krenuti na treninge u pseću školu na preodgoj. Prošli vlasnici htjeli su ga uspavati jer su, kako kaže, napravili grešku u odgoju zbog koje je postao agresivan, a nisu sami znali ispraviti problem. Nesretni pas preživio je bivše vlasnike, ali ne i novogodišnju paljbu.

- Meni ćeš zauvijek ostati u sjećanju kao predivno biće koje ni za što nije krivo. Vjerovao si mi bezgranično i gurao mi glavu u krilo da ju milujem. Hvala ti što si u meni vidio prijatelja, napisao je Elvis.

Elvis se spašavanjem napuštenih pasa u okolici Đakova bavi više od deset godina. Trenutno ih je s njim četrdesetak, a još dvadeset ih se nalazi na privatnim smještajima i čekaju udomljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:53