EPIDEMIJA NA VRHUNCU

Mjesec dana covid bolnice: U KB Dubrava od početka studenoga primljeno 1014 osoba

Od polovice studenoga dnevni broj primljenih u KB Dubrava gotovo ni u jednom trenutku nije bio manji od 40
 Goran Mehkek/Cropix

Situacija s covidom-19 u Hrvatskoj sve je teža jer broj zaraženih raste iz dana u dan. Moguće je da će nove epidemiološke mjere barem zaustaviti taj trend, ali to ne znači da će bolnički sustav u dogledno vrijeme moći odahnuti jer će "repovi" teško bolesnih i dalje biti vidljivi u zauzetosti kreveta.

Koliko se snažno u samo mjesec dana povećao broj oboljelih koji su trebali bolničku pomoć, respirator, kisik ili su, nažalost, umrli, jasno je vidljivo iz jednomjesečnih podataka Primarnog respiracijskog centra u KB-u Dubrava. Iz dana u dan bilo je potrebno sve više kreveta i respiratora, a u odnosu na početak studenoga dnevni broj umrlih povećan je gotovo deset puta. Od 625 raspoloživih bolničkih kreveta u Dubravi, jučer su bila popunjena čak 452, što je dvostruko više nego na početku studenog (211), od čega je 77 bilo u šest intenzivističkih centara, a čak 70 pacijenata bilo je na respiratoru.

Slobodna još 173 kreveta

- Imamo još 173 slobodna kreveta, a u pričuvi je 19 respiratora. Nažalost, slučajevi su sve teži i jučer nam je u 24 sata umro 21 pacijent - kaže prof. dr. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava. Dodaje da je od početka pandemije u PRIC-u bilo hospitalizirano 1711 pacijenata, od kojih je 417 umrlo, što za stručnjake nije iznenađenje jer se u KB-u Dubrava hospitaliziraju najteži slučajevi oboljelih od covida-19.

Zato brojke iz KB-a Dubrava najbolje pokazuju kakva je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj. Primjerice, na početku studenoga u toj je bolnici bilo 211 pacijenata s dijagnozom covida, od kojih samo 28 u intenzivističkim centrima. U 24 sata tada je bio primljen 21 pacijent, što je gotovo jednako broju onih koji su otpušteni s liječenja, a umrla su dva pacijenta. No, iz dana u dan broj hospitaliziranih bio je sve veći, ali još je korištena tek trećina raspoloživih kreveta.

No, polovicom studenog sve se mijenja i dnevna brojka novoprimljenih gotovo ni u jednom trenutku nije bila manja od 40, a 17. i 26. studenog u samo 24 sata primljeno je više od 50 novih pacijenata. Zato je bolnica polovicom studenog užurbano počela pripremati nove prostore, pa je, s izuzetkom kirurgije na kojoj se operiraju hitni covid-pacijenti, sve u službi korone, odnosno čak 625 kreveta, od kojih samo 173 nisu popunjena.

Vrlo ozbiljna situacija

Isto je s tzv. intenzivističkim krevetima jer samo je jučer sedmero novih pacijenata završilo na respiratoru. U prosjeku dnevno na respiratoru u toj bolnici završi od četvero do čak desetero pacijenata.

Da je situacija s vrlo ozbiljna, pokazuje i podatak o ukupnom broju umrlih u KB-u Dubrava. Naime, na početku studenog bolnička je statistika zabilježila ukupno 122 umrla od početka rada PRIC-a, odnosno otkako je počela pandemija, a jučer je taj broj bio gotovo četiri puta veći: 417. Slično je i s ukupnim brojem hospitaliziranih, kojih je od ožujka do 1. studenoga bilo 697, a jučer 1711 liječenih u toj bolnici od početka epidemije. Na respiratoru je početkom mjeseca bilo 27 pacijenata, a zadnjeg dana 70.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:48