UŽAS

Mjesecima držao roba u okolici Pakraca: Tukao ga je i tjerao da radi najteže fizičke poslove

Radi se o osobi smanjenih intelektualnih mogućnosti, što će se u postupku posebno gledati kao otegotna okolnost

Ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/CROPIX

Muškarac u dobi od 38 godina dobio je mjesec dana iza rešetaka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja ljudima, izvijestilo je ODO Bjelovar.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog 38-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči da je od kolovoza 2023. do 24. siječnja 2024. u jednom mjestu na području Požeško-slavonske županije počinio navedeno kazneno djelo u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške životne i obiteljske prilike te sniženu intelektualnu sposobnost, piše Mojportal.hr.

Batine umjesto plaće

Kako neslužbeno doznaju, sve to događalo se u jednom mjestu u okolici Pakraca. Žrtva je ispričala kako je kod muškarca došla raditi, ali je umjesto plaće dobivala svakodnevno batinanje i ponižavanje. Tijekom ispitivanja konfuzno je objašnjavao što se dogodilo. Navodio je kako mu je 38-godišnjak obećao plaću koju nikad nije vidio. Tvrdio je da je u više navrata zlostavljan i fizički napadan.

- Osnovano se sumnja da je, nakon što je oštećenik došao živjeti kod njega i raditi kako bi mu vratio dug, 38-godišnjak lažno naveo da će za rad u građevini dobivati dnevnicu od 40 eura, pa je oštećenik obavljao radove za koje mu je povremeno platio deset eura, a najčešće ništa te ga fizički napadao, prijetio mu i omalovažavao ga. Sumnja se i da mu je povećavao iznos duga kako bi oštećenik dulje radio za njega bez naknade pa je oštećenik zbog straha nastavio obavljati fizičke poslove te živio u prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici - kažu u Općinskom državnom odvjetništvu i dodaju kako je sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i protiv 38-godišnjaka odredio istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, piše Mojportal.hr.

Doznaju kako se radi o osobi smanjenih intelektualnih mogućnosti, što će se u postupku posebno gledati kao otegotna okolnost jer je iskorištena žrtvina teška zdravstvena i osobna situacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:24