VATRENI KRUG

Mještani Čiova još u šoku nakon velikog požara, svi znaju tko je krivac: ‘To vam je mafija!‘

DVD-ovi Okruk, Seget, Slatine, Marina i DVD Trogir i dalje dežuraju jer je vruće i vjetrovito pa opasnost postoji još uvijek...
Požar na Čiovu
 Nikola Vilic/Cropix

Dan nakon nezapamćenog požara na Čiovu, u kojemu su mobilizirane sve lokalne vatrogasne snage i dignuti u zrak kanaderi kako bi se spasile kuće, situacija još nije za zaborav, piše Slobodna Dalmacija.

Štoviše, DVD-ovi Okruk, Seget, Slatine, Marina i DVD Trogir i dalje dežuraju jer je vruće i vjetrovito pa opasnost postoji ako bilo gdje tinja i najmanji ugarak...

- Noć je bila mirna, ja san bija do jedan, doša opet ujutro u šest i provest ću cili dan na požarištu. Kolege kažu da se stvar smirila, valjda će tako i ostat - nada se okručanski vatrogasac Marin Vukman, kojega smo ispred kuće koja je u nedjelju zamalo izgorjela.

Potresena vlasnica uz pomoć nećaka iz Zagreba sanirala je stanje u masliniku te odbila bilo kakav razgovor; vjerojatno je proživjela najteže sate u životu u danu i noći iza sebe...

Tomislavgrad

Susjed Nikola Madžar uz bazen svoje vile ćakulao je s imenjakom prezimena Stanić; požar je bila A-tema, dakako.

- Čuo sam dok sam bio u Kaštelima, premro sam od straha! Muka mi je bila više zbog drugih, jer sam izračunao da se požar neće uspjeti dobaciti skroz do mene, mada se nikad ne zna - rezonira Madžar, inače iz Tomislavgrada, te uživatelj njemačke penzije koji je sad stalno nastanjen na predjelu Pivetova glavica, teško opožarenom.

Ni susjedu Niki Staniću nije bilo svejedno; ognjica ga je zatekla na kupanju na plaži Tatinje.

- Vidio sam crni oblak i reko: ajme! Dobro je završilo, ovo nam je pouka da moramo biti na oprezu i u posezoni - Stanić će.

Susjeda Ruža Vuletić neumorno je vatrogascima tijekom večeri donosila osvježenje. Ruža iz kuće tik do one koju je umalo progutao plamen prisebno je reagirala kad je iznenada planula kuća susjeda Ibre Isića te "spasila stvar".

- Išla sam da dodam šlauf, vatrogasci su već gasili poviše. Kad uto ugledam plamen kod Ibre, gori kupina! Brzo sam okrenula šlauf i gasila; dok vatrogasci stignu, tko zna što bi bilo! Vjerojatno se šišarika dobacila, poletjela od plamena, frcnula - smatra Ruža, koja također ima njemačku penziju, a rodom je Hercegovka.

image
Nikola Madžar i Nikola Stanić
Paun Paunović/cropix

Na sreću, u kući nije imala gostiju, pa nema turističke štete.

Predstavnik stanara

- Nije mi potreba nekom tuđinu iznajmljivat, a uvijek ima prijatelja i rodbine koji vole doć. I sad mi je ona tu - pokazuje na kolegicu koja na mobitel potreseno prepričava doživljaj požara koji ju je snašao na odmoru.

Predstavnik stanara apartmanske vile na rubnom dijelu Okruga Gornjeg kod požarišta u Donjem zove se Ćazim Mezirović, i također je u kasno ljeto doživio ono što uistinu u rujnu, u mirnoj posezoni, nije očekivao.

- Vidio sam dim, nanijelo je i nešto pepela na balkon, odmah sam pohitao ako treba pomoć! Imam završenu vatrogasnu obuku, jednom sam i gasio vatru u Zaostrogu, ima od toga više godina. Iz Tuzle sam inače, a živim u Švedskoj, u Stockholmu, na Čiovu budem po cijelo ljeto jer sam u penziji.

U ovoj kući je osam apartmana različitih vlasnika, uglavnom smo dosad imali najviše problema tu u blizini s korovom i smećem, požar nas je šokirao.

image
Požar na Čiovu
Nikola Vilic/Cropix

Posebno me rastužuje priča da to podmeće mafija koja želi zeleni pojas pretvorit u građevinski teren; ono, zapališ šumu, pa kad više nije zelena, nego crna, dozvoli se gradnja. A ja baš tamo gdje je bio požar prije dvadeset dana brao kadulju, ljekovito bilje, milina. Sad je tamo pepeo i dim... Žalosno i tužno - rezimira Mezirović, Tuzlak sa švedsko/čiovskom adresom i predstavnik stanara apartmanske vile nedaleko od opožarene zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2020 03:04