VLASNIK ZOO-A

Mještani Hvara u strahu zbog bivšeg vlasnika tigra Simbe: ‘Čulo se urlikanje, nikad nisi znao što će ti izletjeti‘

- Mislim da je vrijeme da počneš razmišljati o vraćanju životinja koje držiš u privatnom zatočeništvu, kaže susjed poznatog Hvaranina
Tigar i privatni ZOO na Hvaru
 Ivana Nobilo/Tom Dubravec/ Cropix

Ogromnu pozornost izazvala je objava na društvenim mrežama fotografije tigra koji se s Hvara prevozi u kavezu u trajektu Jadrolinije, a posebice kad se otkrilo da je tigar pripadao poznatom Hvaraninu Ivanu Gospodnetiću zvanom Gariful.

On se, naime, još prije pet godina hvalio po medijima otvaranjem ekološke farme odnosno prvog privatnog ZOO vrta sa 70-ak životinja. No, kad se na društvenim mrežama pojavila fotografija tigra na trajektu, digla se prava "galama", ljubitelji životinja osuli su drvlje i kamenje po Garifulu, optužujući ga javno da životinje drži bez nadzora, da skapavaju na vrućini bez hrane, vode i slično. A on je propao u zemlju.

Pokušali smo jučer na Hvaru na sve moguće načine doći do njegova komentara, zvali smo ga i osobno i preko njegovih dobrih poznanika, slali mu poruke koje je vidio, no poznati hvarski ugostitelj odlučio je proglasiti "silenzio stampa". Nikome se nije javljao.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Nije ugodno

U Hvaru nitko od mještana nije htio baš pričati o njemu, no u neformalnim razgovorima kažu da im nije bilo svejedno kad bi tijekom noći tim putem vozili ili možda šetali i kad bi čuli urlikanje životinja jer, kako je jedan rekao, "nikad ne znaš što može izletiti". Tigar je kod njega, govore nam, bio najmanje posljednje dvije godine, a njegovo se urlikanje ponekad čulo nadaleko.

- Kad smo bili mali i igrali se po grmlju, uvijek smo gledali hoće li koji njegov piton izletjeti i napasti nas. Al nije nikad, haha - smije se jedan mlađi Hvaranin. Kad nitko od njegovih sugrađana nije bio raspoložen za razgovor, otišli smo do gradonačelnika Rikarda Novaka. Kaže da su gradske službe Hvara 2019. po dojavi građana reagirale i poslale dopis Ministarstvu poljoprivrede da im se očituju oko Garifulova zoološkog vrta.

image
Zološki vrt na predjelu Bili potok u vlasništvu Ivana Gospodnetića
Tom Dubravec/ Cropix

- Oni su nam poslali dopis da je veterinarska inspekcija bila na terenu i da su utvrdili da Gospodnetić ima sve dokumente i uvjete za držanje tih životinja te da tu nema ništa protuzakonito. Nakon toga, mi više ništa nismo mogli napraviti niti smo u posljednje dvije godine imali bilo kakve dojave ili pritužbe komunalnim redarima vezano uz držanje tih životinja - kazao nam je Novak.

Ograđeno imanje

Otišli smo koji kilometar poviše Hvara na lokaciju Bili potok. Ugledali smo ograđeno imanje na kojem je na nekoliko mjesta stajao natpis na engleskom jeziku da se radi o privatnom posjedu i da je zabranjen prolazak preko njega. No, nikoga od domaćina nije bilo.

image
Tigar Simba
Ivana Nobilo/Cropix

Ipak, ne misle svi da je Garifulov zoološki vrt super stvar. Njegov susjed Nenad Dujmović objavio je na Facebooku žestok odgovor na Garifulovu objavu da je tigar Simba spašen.

- Mislim da je došlo vrijeme da počneš razmišljati o vraćanju životinja koje držiš u privatnom zatočeništvu pod krinkom Farme nazad u njihovo prirodno stanište - napisao je, među ostalim, Dujmović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:25